Pieczona papryka po tajsku
Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.
Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.
Zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym to wegetariańska, pożywna a zarazem lekka zupa o wspaniałym orientalnym aromacie i smaku. Jest gładka i kremowa dzięki zawartości mleka kokosowego. Można podać ją samą lub w towarzystwie ryżu jaśminowego albo maleńkich grzanek.
Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi to proste ale bardzo smaczne japońskie danie z młodych ziemniaków i cebuli gotowanych w bulionie rybnym. Swój unikalny smak danie uzyskuje w trakcie odparowywania sosu, dzięki czemu cebula mięknie i karmelizuje tworząc bardzo smaczny sos pokrywający ziemniaki. Danie podaje się jako gorącą przekąskę, dodatek do zupy miso lub jeden ze składników japońskiego posiłku. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.
Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.
Pikantna sałatka z ogórka to ciekawa w smaku, lekko pikantna tajska sałatka z ogórka, którą serwujemy jako dodatek do dania głównego. W celu uzyskania stricte wegetariańskiej wersji sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
Kimchi z marchewki to mało znana odmiana kimchi. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi – doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!
Gyeran Mari koreański zwijany omlet to popularny w Korei omlet rolowany jak naleśnik. Podaję się go jako dodatek do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników takich jak: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.
Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.
Kimchi z cebulki dymki to mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.
Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.