Przejdź do treści

Zupy

Pyszna zupa chińska / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Polecam tą zupę – jest bardzo sycąca i smaczna. Jest to wersja uproszczona, ponieważ nie zawiera świeżych warzyw, ale polecam ją z czystym sumieniem 🙂

Zupa z marynowanej kapusty chińskiej z żeberkami (chiński kapuśniak)

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 6 ocen

Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest marynowana kapusta chińska (ang. mustard greens). Już po pierwszej łyżce zupa kojarzy się z naszym kapuśniakiem. Jeżeli użyjemy bardzo tłustych żeberek, na powierzchni zupy może gromadzić się sporo tłuszczu, jeżeli nie lubisz tak tłustej zupy możesz go zebrać łyżką.

Zupa rybna / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 5 oceny

Przepis na bardzo prostą ale smaczną zupę rybną. Do jej przygotowania potrzebny jest bulion rybny, który możemy wykonać z japońskiego dashi. Może być serwowana z miseczką gotowanego ryżu jaśminowego.

Rosół chiński / bulion drobiowy

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen

Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.