Futomaki grube rolki sushi
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.
Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym to bardzo prosta ale efektowna odmiana sushi. Serwuje się je jako urozmaicenie z innymi rodzajami sushi.
Sałatka z kurczaka i awokado to dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.
Sałatka z białej rzodkwi i awocado z dressingiem wasabi to danie serwowane jako dodatek do sushi. Awocado możemy zastąpić świeżym ogórkiem.
Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania niezbędne są specjalne “torebki” wykonane ze smażonego tofu. “Torebki” wypełnia się ryżem i zjada maczając w sosie sojowym. W najprostszej wersji do napełnienia używamy czystego ryżu do sushi (zaprawionego octem). W naszym przepisie używamy ryżu z dodatkami: grzybami i tuńczykiem puszki. Przygotowany w ten sposób ryż nie wysycha i zachowuje swoją świeżość dlatego świetnie nadaje się jako prowiant na wycieczkę lub piknik.
Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi to sałatka podawano często do sushi. Dodatek świeżego imbiru dodaje jej ostrego smaku.
Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.
Temaki sushi ze smażoną kaczką to oryginalny i pyszny wariant klasycznej, japońskiej kanapki z kaczką. Temaki sushi to rodzaj rożka zwijanego w rękach. Ciekawa propozycja na lunch lub drugie śniadanie.
Temaki sushi z omleta tamago to wegetariańska odmiana sushi zwijanych w ręku. Zamiast wodorostów nori do zawijania używa się omleta tamago a wypełnienie stanowią warzywa i grzyby. Interesująca opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem wodorostów nori.
Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania używa się torebek ze smażonego tofu napełnianych ryżem do sushi z dodatkami. Ryż możemy łączyć z różnymi warzywami, grzybami czy pokrojonym w paseczki omletem tamago. Zapakowany w torebkę z tofu ryż nie wysycha dlatego świetnie nadaje się na lunch lub piknik.