Przejdź do treści

Sałatki

Pikantna sałatka z pomelo

Pikantna sałatka z pomelo

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Pikantna sałatka z pomelo popularna w Tajlandii przekąska o bardzo ciekawym smaku. Owoc pomelo można dostać w polskich marketach, ale z powodzeniem można go też zastąpić jasnym grejpfrutem. Ważne jest by podczas smażenia cebuli i czosnku mocno je zbrązowić a nawet lekko przypalić, doda to interesującego posmaku. Jeśli chcemy otrzymać bardziej sycące , samodzielne danie można dodać upieczoną pierś kurczaka pokrojoną w plastry. W wersji wegetariańskiej wystarczy zrezygnować z krewetek a sos rybny zastąpić sojowym.

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba to ekspresowego danie firmy AHG. Znakomita sałatka z gryczanego makaronu soba, krewetek i warzyw z lekko pikantnym, kwaskowym sosem. Bardzo smaczne, dietetyczne, łatwe i szybkie do wykonania danie japońskie. Ja zastosowałem nieco większe proporcje niż podane w przepisie na torebce. Zdecydowanie polecam! Polecam także inne orientalne dania ekspresowe AHG – 12 dań z kuchni indyjskiej (4), japońskiej (3), tajskiej (2), koreańskiej (2) i singapurskiej (1). Znakomita propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z kuchnią orientalną oraz wszystkich tych, którzy chcą przygotować oryginalną, smaczną potrawę (np. na obiad po pracy), a nie mają zbyt wiele czasu.

Kimchi z kapusty pekińskiej 2

Kimchi z kapusty pekińskiej (nowy przepis)

UWAGA! NAJNOWSZY I NAJLEPSZY PRZEPIS NA KIMCHI Z KAPUSTY JEST TUTAJ

Ocena ze starego portalu: 4,26 / 27 ocen

Kimchi z kapusty pekińskiej to podstawa koreańskiej diety. Na stronie znajduje się już przepis na kimchi z kapusty pekińskiej, dodałem go kilka lat temu (dokładnie w kwietniu 2006) i było to moje pierwsze podejście do kimchi. W tym czasie kilka razy zmieniałem i udoskonalałem przygotowanie kimchi kapuścianego. Obecnie stosuję przepis poniższy, jest on łatwiejszy do wykonania i daje lepsze i bardziej powtarzalne wyniki. Głównym problemem starego przepisu było zastosowanie ciężarka do przyciskania kapusty, powodowało to, że gotowe kimchi było wyciśnięte z większości soku, mało soczyste. W nowym przepisie nie używam ciężarka, natomiast stosuję wstępne kiszenie w zamkniętej torbie foliowej, dzięki temu proces fermentacji przebiega bez problemów. Najważniejszą modyfikacją, zapewniającą doskonały smak jest zastosowanie oryginalnej koreańskiej chili (gochugaru) – dawniej niedostępnej w Polsce, teraz możecie ją kupić w naszym sklepiku. Poniżej przepisu zamieściłem kilka ważnych wskazówek dotyczących postępowania z kimchi, warto się z nimi zapoznać przed pierwszym przygotowaniem. P.S. W tym roku mała porcja kimchi pojawi się u mnie na wigilijnym stole:) A za kilka dni, w przerwie świątecznej, kolejny przepis z wykorzystaniem kimchi. Osoby unikające składników zwierzęcych mogą zastąpić sos rybny sosem sojowym.

Kalafior z mięsem, przepis od Chinki / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oto danie, którego nauczyła mnie moja dziewczyna 🙂 Dodam że jest Chinką, także nie ma mowy o ‘podrabianych’ chińskich daniach (o większości tego co w Polsce się uważa za ‘chińskie’ nie słyszała). Danie genialne w swojej prostocie.