Przejdź do treści

Sałatki

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego

Surówka z marchwi, rzodkiewki i makaronu sojowego to pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa chińska surówka. Dodatek dużej ilości świeżych ziół to tajski element w tym przepisie. Dodatek przeźroczystego makaronu sojowego nadaje surówce oryginalnego wyglądu i przyjemnej, sprężystej konsystencji. Świetny, oryginalny dodatek do dań głównych orientalnych i rodzimych.

Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym

Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym

Smażony groszek cukrowy w sosie sojowym to efektowne i bardzo smaczne danie warzywne w stylu japońskim. Najlepiej sprawdzi się jako warzywny dodatek do dania głównego lub wegetariańska przekąska. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań na mojej stronie, warto jest mieć kilka takich super szybkich przepisów pod ręką. Danie bez żadnych modyfikacji jest w pełni wegetariańskie / wegańskie.

Sałatka z dyni z sosem miso

Sałatka z dyni z sosem miso (by M. Klimczak)

Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.

Kimchi z młodej kapusty

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim.

Marchewka z makaronem sojowym danie

Marchewka z makaronem sojowym

Marchewka z makaronem sojowym to prosta do wykonania i bardzo smaczna chińska potrawa wegetariańska, znakomity dodatek do dań głównych, nie tylko chińskich. Ta surówka nie tylko bardzo dobrze smakuje ale także wspaniale wygląda – przeźroczyste wężyki makaronu sojowego wijące się pośród jaskrawo pomarańczowej marchewki.

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)

Kuchnię azjatycką pokochałam m.in. za to, że tak łatwo jest mi ją zaadoptować do naszych rodzimych gustów i składników. Lubimy kurczaka, lubimy kluseczki i świeże zioła. Ta tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym może nam przypominać kuchnię włoską: jest makaron i bazylia, ale kiedy spróbujecie tego delikatnego makaronu w słodko – słonym sosie, przeniesiecie się w orientalne klimaty! Smacznego!

Pachadi z marchewki

Pachadi z marchewki

Pachadi z marchewki to indyjskie danie warzywne o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je też podawać razem z ryżem lub pilawem.