Fasolka smażona z czosnkiem i dymką
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen
Bardzo proste ale też bardzo smaczne danie. Polecam! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Krewetki Black Tiger występują w różnych rozmiarach, rozmiar podaje się numerem np. 6-10 określającym ilość krewetek na 1 funt (0,45 kg). Im liczba mniejsza tym większa krewetka i także cena. Najmniejszy rozmiar tych krewetek czyli 31-40 kosztuje ok 80 zł/kg (te właśnie użyłem) rozmiar największy czyli U-5 (5 krewetek lub mniej na funt) kosztują 120 zł/kg. Niestety krewetki nie są tanie i chyba szybko nic się nie zmieni. Podawać jako przekąskę lub element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Pierożki WON-TON nadają się do smażenia, a także do gotowania, można je serwować jako przekąskę, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Usmażone won-tony podawać jako przekąskę z sosami do maczania lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen
Słynne chińskie krokiety wiosenne (w Polsce często nazywane sajgonkami) z mięsno-warzywnym nadzieniem. Ten przepis wykonałem z użyciem pojedynczego papieru ryżowego, potem jednak dowiedziałem się od pewnego Wietnamczyka, że zdecydowanie lepiej jest stosować podwójną warstwę papieru ryżowego, dzięki temu sajgonki są bardziej chrupiące i nigdy nie dochodzi do pęknięcia papieru i wypadania nadzienia – co przy jednej warstwie jest częstym problemem. Podawać jako przekąskę lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.