Ryż smażony / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,2 / 5 ocen
Ryż smażony z warzywami, jajkiem i wędliną, stosować jako zamiennik ryżu białego lub jako lekką przekąskę.
Ocena ze starego portalu: 4,2 / 5 ocen
Ryż smażony z warzywami, jajkiem i wędliną, stosować jako zamiennik ryżu białego lub jako lekką przekąskę.
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 ocen
Tajski, słodki ryż kleisty tak naprawdę wcale nie ma słodkiego smaku ale często używa się go do przygotowywania deserów (pewnie stąd ta nazwa). Niezwykła cechą tego ryżu jest, że będąc ryżem kleistym ma długie ziarna (prawie wszystkie odmiany ryżu kleistego mają krótkie, okrągłe ziarna). Znakomity jako dodatek do zup i dań z dużą ilością sosu (polecam także jako urozmaicenie do dań chińskich). Tradycyjnie w Tajlandii jada się go formując rękami w kulki następnie maczając w różnych ostrych sosach. 1 szklanka ryżu daje około 2 szklanek ryżu ugotowanego na parze – starczy dla 2 osób. Możemy oczywiście gotować więcej ryżu na raz, musimy jednak pamiętać, że po włożeniu do parownika ryżu zawiniętego w szmatkę po bokach musi zostać trochę przestrzeni dla przepływu pary.
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Ten chiński ryż z warzywami możemy podawać zamiast białego ryżu gotowanego. Otóż to danie można przyrządzić w bardzo prosty sposób i potrzebujemy wiele naszego cennego czasu, wydatki też nie są zbyt wielkie. Jeśli ktoś jest fascynatem kuchni chińskiej to ta przystawka na pewno mu przypadnie do gustu.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chińczycy wędzą produkty krótko, tylko dla smaku. W naszych warunkach chińskie wędzenie można naśladować w następujący sposób: stary duży płaski garnek wykładamy folią aluminiową, na nią sypiemy po 2 czubate łyżki cukru i zielonej herbaty, na garnek kładziemy ruszt lub do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze. Mięso lub inny produkt (w tym przypadku jaja) układamy na ruszcie lub wkładce, szczelnie przykrywamy, garnek stawiamy na średnim płomieniu, po 3-4 minutach, gdy cukier i herbata zacznie dymić – zestawiamy. Garnek zostawiamy pod przykryciem na 15-20 min.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Ta świeża orientalna sałatka z kruchej kapusty, kiełków fasoli, chińskiego makaronu i delikatnego mięsa z kurczaka doprawiona jest bogatym w smaku sosem sojowo-arachidowym.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oto danie, którego nauczyła mnie moja dziewczyna 🙂 Dodam że jest Chinką, także nie ma mowy o ‘podrabianych’ chińskich daniach (o większości tego co w Polsce się uważa za ‘chińskie’ nie słyszała). Danie genialne w swojej prostocie.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Danie godne polecenia 🙂 Nie jest drogie, ani nie zajmuje dużo czasu. Jest naprawdę pyszne! 🙂 Dla wegetarian wersja bez wędliny.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Oryginalna, bardzo aromatyczna tajska sałatka z dodatkiem małych ośmiorniczek. Świetna dietetyczna przekąska dla osób trzymających linię:)
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 ocen
Sałatka typu fusion z widocznymi wpływami kuchni chińskiej, japońskiej i europejskiej.