Przejdź do treści

Przekąski

Temaki sushi ze smażoną kaczką

Temaki sushi ze smażoną kaczką

Temaki sushi ze smażoną kaczką to oryginalny i pyszny wariant klasycznej, japońskiej kanapki z kaczką. Temaki sushi to rodzaj rożka zwijanego w rękach. Ciekawa propozycja na lunch lub drugie śniadanie.

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym to bardzo smaczne chrupiące kulki kurczaka w cieście doprawione czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Dodatek sosu sojowo-miodowego komponuje tę potrawę w doskonałą całość. Można podawać jako przekąskę lub z ryżem jaśminowym jako pełen posiłek.

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania używa się torebek ze smażonego tofu napełnianych ryżem do sushi z dodatkami. Ryż możemy łączyć z różnymi warzywami, grzybami czy pokrojonym w paseczki omletem tamago. Zapakowany w torebkę z tofu ryż nie wysycha dlatego świetnie nadaje się na lunch lub piknik.

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi

Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne – oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.

Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado

Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado

Onigiri nadziewane śliwkami umeboshi i awokado to podobne do sushi kulki ryżowe. Onigiri podawane z różnymi nadzieniami lub posypkami jest podstawą japońskiego lunchu i śniadania, służy też często jako prowiant na drogę. Robi się je z kleistego ryżu ale bez dodatku octu ryżowego i cukru (które stosuje się do sushi). Do gorącego, ugotowanego ryżu dodaje się sól i rozprowadza się ją równomiernie łopatką. Najpopularniejszym nadzieniem onigiri są słono-kwaśne śliwki umeboshi.

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno to danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się dużą ilością stosowanych przypraw i jest zazwyczaj bardzo ostra. Ilość dodanej papryczki można dostosować do swoich upodobań kulinarnych.