Przejdź do treści

Dania główne

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami to ciekawe chińskie danie ze smażonego na chrupko makaronu ryżowego z sosem z owocami morza. Przeźroczysty makaron vermicelli łatwo absorbuje smaki towarzyszących sosów. Jest bardzo popularny w Chinach, Azji południowo wschodniej i Japonii.

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Wątróbka smażona z mango

Wątróbka smażona z mango

Wątróbka smażona z mango to usmażona w woku wątróbka z dodatkiem kwaskowego mango i dymki. Potrawa łatwa w przygotowaniu a jednocześnie oryginalna smakowo.

Smażony pstrąg z tajskim sosem curry

Smażony pstrąg z tajskim sosem curry

Smażony pstrąg z tajskim sosem curry to danie o doskonale zrównoważonych smakach. Ostrości dodaje świeży imbir i czerwone curry a jogurt lekko łagodzi pikantność. Aromat garam masala, trawy cytrynowej i kolendry harmonizuje całość.

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem

Makaron ryżowy z kaczką i omletem to chińskie danie stanowiące pełen pożywny posiłek. Usmażona pierś kaczki z warzywami w sosie podana wraz z roladkami z omleta na cieniutkim makaronie ryżowym. Makaron ryżowy vermicelli jest cienkim przeźroczystym, delikatnym makaronem. Należy go namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie, ale nie gotować. Potrawę możemy dodatkowo zaostrzyć dodając posiekaną papryczkę chili.

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.

Wołowina z warzywami i makaronem Mie

Wołowina z warzywami i makaronem Mie

Wołowina z warzywami i makaronem Mie to pełne smaku danie, przygotowane z najlepszej delikatnej wołowiny z orientalnymi przyprawami. Do przygotowania dania najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobrze wychodzi z nieco tańszych kawałków antrykotu czy rozbefu. Dodatkiem do mięsa jest pyszny, chrupiący makaron mie.

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami to super łatwe do przygotowania i bardzo smaczne tajskie curry z krewetek. Ostrość regulujemy ilością czerwonej pasty curry od 1 do 3 łyżek. Podajemy z ryżem jaśminowym.