Przejdź do treści

Dania główne

Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym

Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym

Makaron Somen z bakłażanem w sosie śliwkowym to japońskie danie wegetariańskie. Cienki makaron somen z bakłażanem z kwaśno-słonym sosem z solonych śliwek. Makaron Somen nazywany jest w Japonii “królem makaronów”. Drobny, niezwykle delikatny, jest ulubionym produktem żywieniowym klasy wyższej. Serwuje się o zarówno na ciepło jak i na zimno.

Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage

Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage

Frytowane kawałki kurczaka z sosem z cebuli dymki Tori no karaage to popularna japońska potrawa domowa. Marynowane kawałki kurczaka smaży się w kukurydzianej panierce i podaje z sosem cebulowo sojowym. Można ją zjeść na ciepło z gotowanym japońskim ryżem, ale zazwyczaj jada się ją na zimno jako japoński lunch (Bento).

Wieprzowina Lo Mein

Wieprzowina Lo Mein

Wieprzowina Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronu i wieprzowiny w aromatycznym sosie. “Lo main” oznacza “wymieszany makaron”, ponieważ makaron nie jest smażony tylko wymieszany z usmażonym mięsem i sosem pod koniec przygotowania potrawy. Oryginalnie danie serwowane jest z rzadkim sosem opcjonalnie możemy zagęścić sos 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej.

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak imbirowo-miodowy to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie smażone stir-fry. Przygotowany w ten sposób kurczak jest niezwykle delikatny i mięciutki, po prostu rozpływa się w ustach, kontrastując z mocnym smakiem imbirowo-miodowego sosu. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki

Wieprzowina smażona z imbirem Buta no shogayaki to japońskie, aromatyczne danie z dodatkiem chrupiących grzybów, które zadowoli niejednego smakosza kuchni orientalnej. Danie to podajemy na ciepło z makaronem sojowym i surówką.

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.