Dania chińskie cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Nic dziwnego – kuchnia chińska jest tak różnorodna, że w chińczyku każdy znajdzie coś dla siebie.
Warto jednak wiedzieć, że potrawy chińskie to coś więcej niż kurczak w pięciu smakach czy kultowe sajgonki. To również całe bogactwo ryb i owoców morza w różnych odsłonach, smakowite zupy i aromatyczne desery…
Dowiedz się więcej o smakach i aromatach Chin – i poznaj produkty kuchni chińskiej dostępne w naszym sklepie.
Dania chińskie z mięsem
Dania chińskie kojarzą nam się przede wszystkim z kurczakiem podawanym w wielu różnych odmianach. Kurczak curry, kurczak słodko-kwaśny, kurczak w pięciu smakach… Rzeczywiście, potrawy z piersi lub udek kurczaka smażonych w woku z ciekawymi dodatkami wielu osobom przypadają do gustu. Warto skosztować też takiej propozycji jak kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym.
Pamiętajmy jednak, że w kuchni chińskiej często sięga się po inne rodzaje drobiu, zwłaszcza kaczkę. Popularne są też inne mięsa jak wieprzowina lub wołowina (zobacz np. wołowina po chińsku z warzywami). Do przyrządzenia mięsa przyda nam się dobrej jakości wok np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.
Ryby i owoce morza
W kuchni chińskiej ważną rolę odgrywają również ryby i owoce morza. Możemy skosztować wielu dań z kalmarami oraz krewetkami – są one smażone w tempurze, cieście kokosowym, a także serwowane w orientalnych zupach. Często stanowią też dodatek do dań z ryżu lub makaronu.
Kolejnym sposobem na pyszny chiński obiad jest przygotowanie delikatnej ryby na parze, z dodatkiem egzotycznych owoców oraz posypanej świeżą dymką.
Makaron i ryż
Kuchnia chińska to także różnego rodzaju makarony (sojowy, ryżowy, pszenny) oraz wszechobecny ryż. Makarony i ryż występują jako dodatek do głównego dania, ale też często stanowią jego bazę.
Pyszny ryż smażony z kurczakiem bądź orientalna sałatka makaronowa to wyśmienite, proste i szybkie do przyrządzenia potrawy.
Smakowite desery
Mówiąc o kuchni chińskiej, nie można zapomnieć o doskonałych deserach. Bardzo często w azjatyckich restauracjach możemy skosztować smażonych w owoców (zobacz np. banany z miodem). Najczęściej są to banany lub ananasy, które często macza się wcześniej w cieście kokosowym lub z mąki pszennej czy ziemniaczanej.
Dania chińskie to prawdziwe bogactwo różnych smaków i aromatów. Znajdą wśród nich coś dla siebie zarówno wielbiciele soczystych mięs lub chrupiących krewetek, jak też miłośnicy kuchni wegetariańskiej oraz egzotycznych słodkości.