Przejdź do treści

Dania chinskie dla wegetarian – poznaj inne oblicze azjatyckiej kuchni!

  • przez

Dania chinskieDania chinskie zazwyczaj przywodzą nam na myśl takie przysmaki jak kurczak słodko-kwaśny, kurczak curry z ananasem, smażona wieprzowina z makaronem ryżowym… Rzeczywiście, mięso odgrywa ważną rolę w tradycji kulinarnej Chin. Orientalne dania z jego wykorzystaniem cieszą się w naszym kraju ogromnym powodzeniem.

Warto jednak poznać inne oblicze chińskiej kuchni – czas wypróbować dania wegetariańskie! Są one równie różnorodne, kolorowe i atrakcyjne. A do tego niezwykle zdrowe i idealne na lekką kolację.

Zobacz, jakie dania wegetariańskie możesz przyrządzić na orientalne przyjęcie dla znajomych czy rodziny.

Dania chinskie – nie tylko mięso!

Dania chinskie to nie tylko smażony kurczak w cieście czy wieprzowina w pikantnym sosie. To również ogromne bogactwo świetnie doprawionych warzyw – duszonych, smażonych czy pieczonych. Wśród tych najbardziej popularnych znajdziemy m.in. kapustę pekińską, brokuły, bakłażany, cukinię, fasolkę szparagową, ogórki czy marchewkę.

Ważnym elementem wegetariańskiej kuchni chińskiej są grzyby np. grzyby MUN suszone. Dodaje się je do dań warzywnych, zup, makaronów. Można z nich też wyczarować danie główne (zobacz np. grzyby w ostro-słodkim sosie).

Doskonałym dodatkiem do wielu dań są kiełki, sezam bądź orzeszki ziemne – dzięki nim potrawa staje się bardziej sycąca i urozmaicona. Nie można też zapomnieć o tofu, które jest ważnym składnikiem wielu potraw, nie tylko wegetariańskich.

Czas na bezmięsne przystawki!

Dania chinskie to również wiele apetycznych przystawek lub przekąsek. Wśród nich znajdziemy też ciekawe potrawy wegetariańskie, świetnie nadające się na randkę czy lekką kolację.

Ważną rolę w kuchni chińskiej odgrywają jaja, dlatego warto nauczyć się kilku dań z ich wykorzystaniem (zobacz np. przepis na słynne herbaciane jaja). Sycącą, a jednocześnie lekką przekąską będzie również sałatka z makaronem chińskim – zamiast kurczaka możemy wykorzystać tylko warzywa, przyprawy, orzechy i sosy.

Doskonałym pomysłem na przystawkę są bułeczki lub pierożki na parze. Pierożki możemy nadziewać warzywami, egzotycznymi owocami, grzybami, a nawet… makaronem! Przystawka może być też na słodko – co powiecie na smażonego ananasa czy banana w aromatycznym kokosowym cieście?

Dania chinskie to także ogromne bogactwo bezmięsnych propozycji – zaczynając od sałatek makaronowych, przez pyszności z tofu, aż do bułeczek na parze i słodkich przekąsek. Warto spróbować czegoś innego i poznać nowe “wege” przepisy!