Dania azjatyckie cieszą się w naszym kraju wciąż rosnącą popularnością. Szczególnie lubiana jest chińska kuchnia, coraz więcej osób odwiedza restauracje tajskie i indyjskie.
Dzięki większej dostępności egzotycznych produktów, możemy dziś spróbować samodzielnie przygotować azjatyckie dania. W naszym sklepie Kuchnie Orientu znajdziesz oryginalne azjatyckie składniki (sprawdź np. kuchnia indyjska lub kuchnia chińska). Zobacz też proste przepisy na orientalne przysmaki!
Dania azjatyckie – kuchnia chińska
Dania azjatyckie kojarzą nam się często przede wszystkim z kuchnią chińską i smażonym kurczakiem w wielu różnych odsłonach. Rzeczywiście, w restauracjach chińskich zjemy kurczaka z woka w sosie słodko-kwaśnym, imbirowym, cytrynowym… Oprócz tego popularnym mięsem jest wieprzowina (np. chrupiąca wieprzowina w sosie) oraz kaczka.
Kuchnia chińska to także wyśmienite ryby i owoce morza – krewetki, kalmary. Możemy zjeść je usmażone na chrupko w kokosowym cieście, z pikantnymi sosami. Serwuje się też ryby na parze, w warzywami takimi jak por czy papryka.
Nie sposób zapomnieć o kultowych sajgonkach, pierożkach i bułeczkach na parze. Na deser często serwuje się liczi bądź smażone w cieście banany czy ananasa.
Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska staje się z dnia na dzień coraz bardziej popularna. Polubiliśmy wyraziste smaki i bogactwo przypraw, które nam oferuje. Najchętniej sięgamy po dania z kurczaka – kawałki mięsa podawane są w różnych głębokich i gęstych sosach.
Znajdą tu coś dla siebie wielbiciele ostrego smaku – np. mięso w sosie z dodatkiem chili, imbiru i czosnku. Amatorom delikatnych sosów posmakuje sos z orzechów nerkowca lub mielonych migdałów.
Warto spróbować indyjskiej zupy z soczewicy, przystawek smażonych w cieście z ciecierzycy oraz słynnych chlebków indyjskich np. naan lub roti.
Kuchnia tajska
Dania azjatyckie rodem z Tajlandii to ostatni krzyk mody – restauracje tajskie w dużych miastach przeżywają obecnie prawdziwe oblężenie.
W domu także możemy przyrządzić smakowite curry z mięsem lub owocami morza (zobacz przepis na czerwone curry z krewetkami). Mięso lub owoce morza podsmażamy z wybraną pastą curry, dodajemy ulubione dodatki np. paprykę i pieczarki, a następnie mleko kokosowe. W podobny sposób powstaje zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym; oprócz mleka dodajemy do dania także bulion.
Kuchnia tajska to również wyśmienite makarony z warzywami i jajkiem, egzotyczne desery na bazie mango, kokosa czy limonki, sycące potrawy z orzechami nerkowca.
Dania azjatyckie są coraz lepiej znane w naszym kraju. Warto przygotować je samodzielnie – orientalne składniki są dziś łatwo dostępne.