Curry z mlekiem kokosowym to jedno z najbardziej popularnych orientalnych dań. Przygotowuje się je w kuchni tajskiej i indyjskiej – w obu danie to wygląda i smakuje nieco inaczej.
Przygotowanie wyśmienitego curry nie jest trudne. Dlatego to świetny pomysł, jeśli chcemy wyczarować orientalną ucztę dla znajomych, a nie mamy dużego doświadczenia w kuchni.
Zobacz, jak powstaje azjatyckie curry z kurczakiem lub innymi dodatkami.
Curry z mlekiem kokosowym: danie rodem z Azji
Curry z mlekiem kokosowym to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań orientalnych. Nic dziwnego – połączenie wyrazistych przypraw, delikatnego mleka kokosowego oraz egzotycznych dodatków posmakuje niemal każdemu.
Curry najczęściej kojarzy nam się z kuchnią tajską. To własnie w niej mamy do czynienia z trzema charakterystycznymi pastami curry: bardzo ostrą zieloną, żółtą oraz czerwoną. Powstają one z typowych tajskich przypraw, a także pewnych warzyw i tłuszczów. Tajskie curry przygotowuje się zarówno z kurczakiem, jak też z rybami i owocami morza (zobacz np. czerwone curry z krewetkami) bądź warzywami (np. zielone curry z dyni).
Curry to także danie kuchni indyjskiej, przypominające nieco gulasz. Kawałki mięsa, ryb, owoców morza czy warzyw podaje się w głębokim, gęstym sosie, często powstającym z dodatkiem mleka kokosowego. Kurczak po indyjsku serwowany jest zwykle właśnie w takiej formie.
Jak powstaje curry?
Curry z mlekiem kokosowy możemy przygotować na bazie mięsa, ryb, owoców morza lub warzyw. Jeśli chcemy przygotować tajskie curry, wybrane składniki smażymy z zieloną, żółtą lub czerwoną pastą (tu znajdziesz oryginalne tajskie produkty). Następnie dodajemy dodatki – warzywa, grzyby – i w końcu dobrej jakości mleko kokosowe. Całość możemy ozdobić kolendrą, orzechami nerkowca. Doprawiamy sokiem z limonki.
Indyjskie curry powstaje w podobny sposób. Zamiast pasty użyć możemy typowych indyjskich przypraw. Sos może powstać również na podstawie pomidorów, zagęszczamy go np. mielonymi orzechami nerkowca, śmietaną, mielonymi migdałami.
Curry z mlekiem kokosowym to doskonały wybór, jeśli chcemy przygotować orientalne przyjęcie dla bliskich. Do tego dania warto podać ryż jaśminowy (tajskie curry) lub indyjskie placki (curry indyjskie).