Tom Kha Kai, czyli zupa z kurczaka na mleku kokosowym, ma swoje korzenie w tajskiej tradycji kulinarnej. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań tej kuchni, które czerpie inspirację z bogatej palety smaków i składników typowych dla Tajlandii. Ta zupa jest popularna zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów, dzięki wyjątkowemu połączeniu mleka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej, liści limonki kaffir, kurczaka i chili. Do przygotowania tej wersji zupy użyliśmy gotowej pasty do zupy Tom Kha
Cook Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 litr bulionu z kostki lub z wody
- 800 ml mleczka kokosowego
- 800 g kurczaka
- 100 g suszonych grzybów shitake
- 2-3 łyżki pasty tom kha
- 2 łyżeczki sos rybny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soki z limonki
- 2 łyżki świeżego startego imbiru
- szczypta galangal
- szczypta płatków chili
- świeża papryczka chili do dekoracji
- natka pietruszki do dekoracji
Ingredients
|
Instructions
- Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i moczymy ponad 30 minut.
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym imbirem. Wszystko dokładnie mieszamy
- Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe, pastę Tom Kha, sos rybny oraz cukier palmowy, szczyptę galangalu. Całość gotujemy, często mieszając.
- Dodajemy kolejno pokrojonego w kostkę kurczaka oraz odsączone i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby shitake.
- Wszystko razem gotujemy, aż kurczak i grzyby będą wystarczająco miękkie. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz płatki chili.
- Gotową zupę przelewamy do miski i dekorujemy plasterkami limonki, papryczką chili, natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Recipe Notes
Jest to przepis na garnek zupy dla całej rodziny! Duże i smaczne porcje 😀
Share this Recipe