Przejdź do treści

Korean Fried Chicken wersja lekko-pikantna

  • przez

Kurczak po koreańsku to bardzo popularne danie w kuchni koreańskiej. Panierowane mięso z udek kurczaka w słodko-pikantnym i kleistym sosie na bazie pasty gochujang.

Danie to prezentujemy w wersji walentynkowej  z dodatkiem bogatego w wartości odżywcze czerwonego ryżu i popularnej sałatki colesław w słodkim majonezie z pulpą mango 😀

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Korean Fried Chicken wersja lekko-pikantna
Kurczak po koreańsku, czyli panierowane mięso z udek kurczaka w słodko-pikantnym i kleistym sosie na bazie pasty gochujang. Danie to prezentujemy w wersji walentynkowej z dodatkiem bogatego w wartości odżywcze czerwonego ryżu i popularnej sałatki colesław w słodkim majonezie z pulpą mango 😀
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 20 minut
Cook Time 40 minut
Servings
porcje
Ingredients
Danie
Glaze (sos do kurczaka)
Sałatka Colesław z majonezem mango
  • 0,5 główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki majnonezu
  • 5 łyżek pulpy z mango
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Prep Time 20 minut
Cook Time 40 minut
Servings
porcje
Ingredients
Danie
Glaze (sos do kurczaka)
Sałatka Colesław z majonezem mango
  • 0,5 główki małej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki majnonezu
  • 5 łyżek pulpy z mango
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Czerwony ryż gotujemy, w proporcji: szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień palnika i gotujemy ok. 20-25min, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na około 15 min.
  2. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony imbir I czosnek oraz sól I pieprz. Zostawiamy na 10 min.
  3. Mięso obtaczamy dokładnie w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju sojowym na zloty kolor.
  4. Przygotowujemy nasz glaze do mięsa. Mieszamy wszystkie składniki w garnku i gotujemy chwile, tak aby sos zgęstniał. Do sosu dodajemy usmażone kawałki kurczaka oraz sezamu, całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze pokryty sosem
  5. Kapustę kroimy lub szatkujemy, cebule kroimy w pióra, a marchewkę w cienkie słupki, dodajemy sól I pieprz dobrze mieszamy I odstawiamy na około 15 min.
  6. Majonez blendujemy z puree mango, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodajemy do naszej surówki i wszystko mieszamy.
  7. Na talerzu wykładamy czerwonym ryż, kurczaka w sosie oraz surówkę Coleslaw z majonezem mango. Całość posypujemy pokrojonym, świeżym szczypiorkiem oraz sezamem.
Recipe Notes

Foremki w kształcie serca kupicie na Allegro lub w markecie!

Share this Recipe