Massaman curry w wersji wegetariańskiej…
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Massaman curry - wegetariańskie danie z pieczonymi ziemniaczkami i tofu
Massaman curry w wersji wegetariańskiej to aromatyczne danie orientalne na bazie tajskiej pasty curry massaman, która jest średnio-ostra. Przepis na to danie jest typowo wegetariański (bez dodatku sosu rybnego), a zamiast kurczaka użyliśmy zwartego tofu pokrojonego w kostkę. Całość dania dopełniają pieczone ziemniaczki oraz posypka... z pokruszonego groszku wasabi, który dodaje daniu ekstrawagancji i nutki pikanterii 😀
Prep Time | 40 minut |
Cook Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 50 g pasty matsaman
- 600 ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sos sojowy jasny LKK
- 5 szt pieczarek
- 2 szt cebula
- 200 g małych ziemniaczków
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 25 ml oleju sojowego
Ingredients
|
Instructions
- Ziemniaczki obieramy i obtaczamy w 2 łyżkach oleju sojowego i słodkiej papryki. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut.
- Pastę matsaman przesmażamy przez minutę na woku z dodatkiem łyżki oleju sojowego
- Dodajemy 600ml mleczka kokosowego i gotujemy przez 2 minuty
- Następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, cebulę i gotujemy przez kolejne 5 minut
- Kolejnym krokiem jest dodanie odsączonego i pokrojonego w kostkę tofu. Gotujemy całość przez następne 3 minuty.
- Danie doprawiamy 2 łyżkami cukru palmowego, 2 łyżkami sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z palnika i przekładamy do miski
- Na talerzu danie dekorujemy świeżą czerwoną papryką (pokrojoną w paski), liśćmi pietruszki. Po boku talerza układamy wyjęte z piekarnika upieczone ziemniaczki.
- Na koniec danie posypujemy pokruszonym groszkiem wasabi ( w standardowej wersji pokruszonymi orzeszkami ziemnymi)
Recipe Notes
Składniki na 2 porcje/2 osoby
Share this Recipe