Mochi to tradycyjne japońskie ciastka/kluski robione z ryżu kleistego lub mąki ryżowej mochiko. Swoją konsystencją przypominają trochę cukierki z galaretki z gęstym nadzieniem, choć są zdecydowanie mniej słodkie. Waga 210g (6 sztuk)
W kulturze japońskiej przygotowanie mochi to specjalny rytuał zwany mochitsuki, gdzie ciasto ryżowe ubijane jest w wielkim specjalnym moździerzu. W Japonii ciastka mochi spożywane są przez cały rok, ale szczególnie podczas celebrowania Nowego Roku.
Składniki: syrop maltozowy, ryż kleisty w proszku 8%, woda, modyfikowana skrobia, ORZECHY ZIEMNE 3%, mus z ORZECHÓW ZIEMNYCH 3%, fasola, fasola Mung, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym, polifosforany, difosforany; olej palmowy, sól, cukier, substancja konserwująca: kwas sorbowy; barwnik: tlenek tytanu; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
W środku znajduje się torebka pochłaniająca wilgoć, która nie nadaje się do spożycia!