Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.
Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 l bulionu rosołu
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 puszka młodego jackfruita
- 350 g pieczarek
- 3 łodygi trawy cytrynowej w zalewie
- 2 łyżeczki czosnku puree
- 2 łyżeczki pasty z imbiru
- 3 łyżeczki pasty Tom Yum
- 2 łyżeczki pasty chili Prik Pao
- 2 łyżki cukru palmowego
- 8 liści limonki kaffir
- 400 g fileta z kurczaka
- panko
- mąka ryżowa
- 2 jajka
- sól i pieprz
Ingredients
|
Instructions
Zupa
- Do garnka z bulionem dodajemy 3 łodyżki trawy cytrynowej i chwilę gotujemy
- Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki i odsączonego jackfruita oraz pokrojone pieczarki. Gotujemy 5 minut
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe oraz paste Tom Yum i cukier palmowy. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy całość
- W kolejnym kroku dodajemy puree z czosnku, z imbiru i pastę chili Prik Pao
- Na koniec wrzucamy liście limonki chwilę gotujemy, a następnie wyławiamy je z zupy. Zupę mamy gotową 🙂
Kurczak w Panko
- Pokrojone w paski piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem
- Obtaczamy paski kurczaka kolejno w mące, jajku, na końcu w panierce panko
- Kurczaka smażymy w oleju na woku w średniej temperaturze, aż kurczak będzie złocisty
- Zupę przelewamy do miski, układamy na wierzchu kurczaka w panko i dekorujemy kolendrą, limonką oraz pokrojona papryczką chili
Share this Recipe