ZNAKOMITA DO GRILLA! Marynata Pulgogi (pisana także Bulgogi), przeznaczona do marynowania mięsa przed grillowaniem, smażeniem lub pieczeniem. Podstawowym mięsem do Pulgogi jest polędwica wołowa (Pulgogi znaczy po koreańsku grillowana wołowina) ale znakomicie nadaje się także do marynowania karkówki, piersi lub udek kurczaka i innych. Mięso Pulgogi ma ciekawy, słodko-słony smak i szczególnie smakuje dzieciom.
Składniki: cukier, sos sojowy (woda, soja, sól, cukier, mąka pszenna) czosnek, olej sezamowy, cebula, imbir, czarny pieprz, pasta sezamowa. Produkcja: Tajlandia.
Przygotowanie potrawy: Mięso tniemy w cienkie plasterki (udka marynuje w całości), jeżeli jest to mięso wołowe dobrze jest je trochę rozbić. Wkładamy mięso do miski, dodajemy marynatę Pulgogi i mieszamy. Jeżeli mięso nie jest dobrze pokryte marynatą dodajemy jeszcze trochę. Marynujemy przynajmniej 1 godzinę (najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej). Następie grillujemy lub smażymy na niewielkiej ilości oleju. Możemy dodać jeszcze przesmażone grzyby i warzywa, posypać uprażonym sezamem.