NAJWYŻSZA JAKOŚĆ! ORYGINALNY INDYJSKI!
Wspaniały ryż Basmati o bardzo długich ziarnach i mocnym zapachu, najlepszy dodatek do dań indyjskich. Indyjski Basmati jest zbierany tylko raz do roku dlatego jest najdroższym ryżem długoziarnistym (ok. 20% droższym od swojego wielkiego konkurenta tajskiego ryżu jaśminowego). Basamati uprawia się także w Pakistanie jednak ryż pakistański jest mniej ceniony od indyjskiego i osiąga zdecydowanie niższe ceny. Bardzo delikatny w smaku, puszysty, sypki ryż, znakomita odmiana od długoziarnistego “polskiego” ryżu. W czasie gotowania puchnie zwiększając 2-krotnie swoją objętość, dlatego uważajcie żeby nie sypać go ponad połowę garnka bo może z niego “wyskoczyć”. Znakomity także jako ryż uniwersalny do wszelkiego rodzaju dań. Składniki: 100% ryż indyjski Basmati. Produkcja: Indie.
GOTOWANIE:
1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać 1-2 razy wodą. Dobrze odsączyć.
2. Wlać wodę 1,3 (ryż jędrny) lub 1,5 (ryż miękki) ilości ryżu.
3. Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 12-14 min.
4. Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5 min. Po tym okresie ryż jest gotowy do spożycia. Jeżeli cześć ryżu pozostaje w garnku na później należy go spulchnić widelcem bo może się zbić w bryłę.