Czosnkowe curry z krewetkami to banalnie do wykonania i bardzo smaczne indyjskie danie w głębokim sosie. Bez żadnych zdolności kulinarnych w 15 minut wykonasz pyszne i efektowne indyjskie danie. Duże krewetki zanurzone w dużej ilości łagodnego czosnkowo-pomidorowego sosu. Dodatek śmietany (jogurtu) jest opcjonalny, dodaje sosowi gęstości, danie staje się bardziej pożywne i zyskuje lekko kwaśny smak.
Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Czosnkowe curry z krewetkami najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati i/lub z domowym indyjskimi chlebkiem naan. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na 2 wersje naan: Indyjski chleb Naan maślany oraz Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. cebuli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 czubata łyżka pasty z czosnku
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 1 łyżeczka liści kozieradki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka miodu
- 250 g krewetek Black Tiger
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu (opcja)
- 1 łyżka pasty sezamowej lub masła orzechowego
- sól
Do posypania:
- sezam biały
- świeże zioła (kolendra, bazylia, mięta)
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Do posypania:
Dodatek:
|
Instructions
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, na średnim ogniu 1 minutę. Dodajemy pastę z czosnku, imbir, kozieradkę, suszony czosnek i miód. Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy krewetki i smażymy kolejne 3 minuty.
Share this Recipe