Zielone curry ze szparagami to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Szparagi i inne warzywa gotowane w mleczku kokosowym doprawionym zieloną pastą curry. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilkanaście minut.
Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.
Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Sos rybny to podstawowy składnik tajskiej kuchni, używany do solenia i przyprawiania większości dań, ma wyraźny rybny aromat i słony smak. Nie jest jednak składnikiem wegetariańskim dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz rybnego zapachu w potrawach to użyj jako zamiennik tajski sos sojowy.
Zielone curry ze szparagami to danie stosunkowo ostre za sprawą 2 łyżek zielonej pasty curry, ostrość tą możemy zmniejszyć lub zwiększyć według gustu zmieniając ilość pasty (oryginalne tajskie przepisy zalecają nawet 6 łyżek!). Danie zawiera sporą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2-3 łyżki olej do smażenia
- 1 pęczek szparagów pociętych w 3cm kawałki
- 1/4 szt. kalafiora podzielonego na różyczki
- 1/2 szt. cukini pociętej w plasterki
- 1 szt. cebuli czerwonej pociętej w półplasterki
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1 łyźeczka kolendry mielonej
- 2 łyżki pasty curry zielonej
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 szt. liści limonki kaffir
- 2 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeże zioła (mięta, melisa, kolendra do wyboru)
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
|
Instructions
- Na oleju podsmażamy przez 2-3 minuty warzywa: szparagi, kalafiora, cukinię i cebulę.
- Dodajemy imbir i kolendrę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
- Dodajemy pastę zieloną curry i podsmażamy przez ok. 30 sek z warzywami, następnie dodajemy mleko kokosowe, listki limonki kaffir, sos rybny, sok z limonki i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż warzywa zmiękną. Przed końcem gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe.
Share this Recipe