Przejdź do treści

Zielony stir-fry

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielony stir-fry
Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Do posypania:
  • garść orzechów różne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
  • świeża kolendra
Prep Time 15 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Do posypania:
  • garść orzechów różne rodzaje (może być mieszanka), uprażone na patelni
  • świeża kolendra
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. W woku podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Mieszając smażymy krótko imbir i czosnek (aż poczujemy zapach - ok. 30 sekund).
  2. Dodajemy warzywa i smażymy mieszając 2-3 minuty.
  3. Dodajemy sos i smażymy kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną a sos się zredukuje. Podajemy posypane świeżą kolendrą i posiekanymi orzechami.
Share this Recipe