Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu.
Marynowanie jajek dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga użycia dużej ilości sosu sojowego, Ostatecznie zabieg ten można opuścić i dodać do zupy zwyczajne jaja na twardo. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).
Marynowanie jajek dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga użycia dużej ilości sosu sojowego, Ostatecznie zabieg ten można opuścić i dodać do zupy zwyczajne jaja na twardo. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).
Passive Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 litr bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku (wersji wegetariańskiej bulion warzywny)
- 300 g makaronu Ramen
- 4 jajka
Pasta:
- 100 g pasty miso jasnej
- 50 g pasty miso czerwonej
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 2 szt. cebulki dymki (same cebulki) lub 1 mała cebula, posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 2,5 łyżki mirinu
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Marynata do jajek:
- 1/2 szklanki sosu sojowego japońskiego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
Do posypania/polania:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego chili
- 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
Pasta:
Marynata do jajek:
Do posypania/polania:
|
Instructions
- Jajka gotujemy 5 minuty od zagotowania wody. Obieramy i wkładamy do marynaty na przynajmniej 20 min. Do marynowania najlepiej jest użyć wąskiego, wysokiego naczynia wtedy jajka będą całe zanurzone w marynacie.
- Składniki pasty blendujemy. Makaron ramen gotujemy bez soli według przepisu z opakowania. Odcedzamy na sitku.
- Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy zmniejszamy ogień i dodajemy pastę dokładnie mieszając. Wyłączamy gaz (pasta miso nie powinna być gotowana bo traci właściwości zdrowotne).
Share this Recipe