Makaron ramen z grzybami i jajkiem to błyskawiczne w przygotowaniu japońskie danie, które możemy zaserwować na śniadanie lub jako przekąskę. W wersji śniadaniowej makaron ten może być podany z dodatkowymi 2 plasterkami smażonego boczku. Makaron ramen należy ugotować twardawy (gotować krócej o 1-2 minuty) ponieważ będzie jeszcze smażony na patelni.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g makaronu Ramen
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4-6 szt. boczników lub pieczarek, pokrojonych w plastry
Masło miso:
- 2 łyżeczki pasty miso jasnej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Do posypania/polania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam sczypior, posiekany
- 2 łyżeczki sezamu czarnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ingredients
Masło miso:
Do posypania/polania:
|
Instructions
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania ale krócej o 1-2 minuty ponieważ będziemy go jeszcze gotować na patelni. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
- Boczniaki (lub pieczarki) tniemy w plasterki. Pastę miso mieszamy z miękkim masłem i octem ryżowym. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło miso i dodajemy boczniaki. Smażymy 4-5 minut.
Share this Recipe