Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Duże krewetki w słodko-słonym sosie z dodatkiem tasiemek ryżowych. Takie genialnie proste dania z kilku pysznych składników to kwintesencja chińskiego gotowania. Magda użyła do smażenia masła bo krewetki najlepiej smakują właśnie na maśle. Jeżeli zastosujesz do smażenia masło to nie rozgrzewaj zbyt mocno woka, żeby nie spalić tego smacznego ale niezbyt odpornego na gorąco tłuszczu. Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 10-14 szt. krewetek Black Tiger dużych
- 150 g makaronu ryżowego tasiemki
- 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
Do posypania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
Marynata:
Do posypania:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty łączymy. Zalewamy krewetki i marynujemy min. 30 min.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
Share this Recipe