Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska (street food). Nazwa makaronu pochodzi od nosidła (chiń. dan znaczy nosić na nosidle), na których uliczni sprzedawcy nosili swoje towary. To danie to prawdziwa petarda z mnóstwem ostrych składników: papryczki chili, pieprz syczuański, pikantne pikle, olej chili i czosnek! Wydaje się to nie do przełknięcia ale jeżeli się przełamiesz i zjesz pierwszą porcję danie to staje się uzależniające - jak sport ekstremalny.
Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, że sos staje się pożywny, gęsty i bardzo dobrze obkleja makaron. W oryginalnym przepisie jednym ze składników są niedostępne syczuańskie pikle yacai ale na szczęście świetnie zastępuje je koreańska kimchi. Przy tej okazji jak zwykle zachęcam do samodzielnego ukiszenia kimchi (zob. przepis). Bardzo polecam, to jedno z moich ulubionych dań. Przepis ten z minimalnymi modyfikacjami pochodzi z książki "Płetwa rekina i syczuański pieprz" autorstwa Fuchsi Dunlop.
Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, że sos staje się pożywny, gęsty i bardzo dobrze obkleja makaron. W oryginalnym przepisie jednym ze składników są niedostępne syczuańskie pikle yacai ale na szczęście świetnie zastępuje je koreańska kimchi. Przy tej okazji jak zwykle zachęcam do samodzielnego ukiszenia kimchi (zob. przepis). Bardzo polecam, to jedno z moich ulubionych dań. Przepis ten z minimalnymi modyfikacjami pochodzi z książki "Płetwa rekina i syczuański pieprz" autorstwa Fuchsi Dunlop.
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g makaronu mie
Mięsne przybranie:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 3 szt. papryczki chili przekrojone na pół, bez pestek
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego całe ziarna
- 25 g kimchi z kapusty bez soku, posiekana (oryginalnie pikle syczuańskie yacai)
- 100 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
Sos:
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego uprażonego i zmiażdżonego w możdzierzu
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki oleju chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki bulionu (opcja jeżeli chcesz mięć więcej ale rzadszego sosu)
Do posypania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Ingredients
Mięsne przybranie:
Sos:
Do posypania:
|
Instructions
- W woku na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju arachidowego. Dodaj papryczki chili i ziarna pieprzu syczuańskiego. Krótko przesmaż, żeby olej stał się pikantny i aromatyczny. Uważaj żeby nie przypalić przypraw.
- Dodaj kimchi (lub syczuańskie pikle), smaż mieszając aż zrobi się gorąca i aromatyczna. Dodaj mięso i sos sojowy i czosnek. Smaż mieszając aż mięso zrobi się brązowe i chrupiące, ale nie suche. Przypraw do smaku solą, wyjmij z woka na talerz.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu i rozdziel go do 2 misek. Bulion dodaj jeżeli preferujesz większą ilość rzadszego sosu.
Share this Recipe