Smażone ziemniaki z masłem miso to bardzo proste ale też bardzo smaczne i eleganckie danie fusion z japońskim akcentem. Cieniutki plasterki ziemniaków usmażone na maśle z odrobiną pasty miso. Zamysłem autorki było stworzenie z plasterków ziemniaków rodzaju "placka", który w całości można odwrócić na patelni a następnie podać. Nadaje to potrawie ciekawy, atrakcyjny wygląd. Danie to bardzo mi zasmakowało i robiłem je już kilkukrotnie ale niestety nigdy nie udało mi się uzyskać sklejenia ziemniaków i powstania zwartego placka. Magda podaje, że do uzyskania placka niezbędne są ziemniaki mączne. Widocznie ja akurat miałem ziemniak innego typu i nie skleiły się, pomimo to uzyskany efekt był bardzo dobry. Do obrócenia ziemniaków na patelni zastosowałem metodę z talerzykiem (zob. poniżej w przepisie). Po usmażeniu zaaranżowałem usmażone plasterki na talerzyku w placek.
Przepis podaje proporcję na 1 porcję przekąski. Aby przygotować więcej "placków" należny smażyć je po kolei, użyć bardzo dużej patelni lub smażyć na kilku patelniach na raz. Smażone ziemniaki z masłem miso możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.
Przepis podaje proporcję na 1 porcję przekąski. Aby przygotować więcej "placków" należny smażyć je po kolei, użyć bardzo dużej patelni lub smażyć na kilku patelniach na raz. Smażone ziemniaki z masłem miso możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoba
|
Ingredients
- 1 duży ziemniak
- 3 łyżki masła w wersji wegańsiej zastąpić maragryną
- 1 łyżeczka pasty miso jasnej
Przybranie:
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyzka cebuli dymki (szczypior)
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Ingredients
Przybranie:
|
Instructions
- Ziemniaka obieramy i tniemy na cieniutkie plasterki na mandoline lub krajalnicy elektrycznej. 1 łyżkę masła mieszamy z pastą miso.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Ziemniaki układamy na podgrzanym delikatnie maśle w koło na zakładkę, plasterek zachodzący na plasterek, aż wypełnimy środek. Smażymy 6-7 min na małym ogniu. WSKAZÓWKA: Jeżeli lubisz ziemniaki bardziej chrupiące na ostatnią minutę zwiększ gaz.
- Następnie przewracamy ziemniaczany placek. Jeśli czujemy, że placek wyszedł nam zbyt luźny, co nie powinno się zdarzyć przy mącznych ziemniakach możemy pomóc sobie talerzykiem. Zsuwamy placek na talerzyk, przykładamy patelnię i odwracamy do góry nogami.
Share this Recipe