Krewetki z kimchi to przygotowane na ostro-kwaśno danie dla miłośników kuchni koreańskiej. Przepis bardzo prosty i bardzo szybki do przygotowania, zawiera kombinacje ulubionych koreańskich składników: kimchi, gochujang i krewetki. Osoby nie mające doświadczenia w tej kuchni raczej nie powinny zaczynać swojej przygody z koreańskim smakami od tej potrawy. Pikantny i kwaśny smak jest bardzo typowy dla Koreańczyków jednak dla osób nie przyzwyczajonych do takiej kombinacji może być zbyt radykalny. Zasada jest prosta, jeżeli znasz i lubisz kimchi to danie ci zasmakuje, jeżeli nie lubisz kimchi (lub jej nie znasz) to lepiej nie ryzykuj.
MASŁO W KUCHNI KOREAŃSKIEJ
Masło nie jest typowym koreańskim składnikiem. Do niedawna Koreańczycy praktycznie nie używali masła ani do gotowania ani do smarowania. Jednak w ostatnich latach w Korei nastąpił gwałtowny wzrost popularności telewizyjnych pokazów gotowania. Słynni szefowie kuchni i gwiazdy prezentujące swoje przepisy zachęcili konsumentów do przygotowania nowego typu potraw w domu. Programy te pokazały jak można używać masła na różne sposoby podczas gotowania. W ten sposób Koreańczycy szybko przekonali się, że jest to wspaniały składnik nadający daniom smaku i pożądanej (maślanej) konsystencji. Od tego czasu popularność masła w Korei stale rośnie.KREWETKI Z KIMCHI Z KIMCHI?
Nasze danie zawiera w składzie kimchi więc wydaje się, że podawanie go z dodatkową porcją kimchi nie jest wskazane. Tak pomyśli każdy Polak, w końcu nikt nigdy nie podałby kapuśniaku z dodatkową porcją surówki z kiszonej kapusty! W Korei to tak jednak nie działa, dodatek kimchi do dania wcale nie oznacza, że nie należy przekąsić dodatkowej porcji kimchi. Podczas moich 3 podróży do Korei zaobserwowałem, że Koreańczyka jedzą kimchi przy każdej okazji i do każdego dania. Z tego co zauważyłem jedynym rzadkim, wyjątkiem od tej zasady są niektóre śniadania. Zdarza się, że Koreańczyk zje na śniadanie kleik ryżowy lub owsiankę i zrezygnuje z dodatku kimchi.Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 120 g kimchi z kapusty (wraz z sosem)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 300 g krewetek średniej wielkości, obranych
Dodatki:
- szczypior do posypania
- sezam biały do posypania, uprażony na suchej patelni
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi z kapusty zob. przepis na kimchi z kapusty
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- Kimchi wraz z sosem własnym siekamy. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekane kimchi i pastę chili Gochujang. Mieszamy, następnie na średnim ogniu redukujemy sos o połowę.
- Dodajemy krewetki i smażymy aż zmienią kolor i delikatnie oblepią się sosem.
Share this Recipe