Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy to rodzaj indyjskiego pieczywa podawanego jako dodatek do dań. Naan może być podany do każdego dania zamiast ryżu jednak najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. W Indiach ten rodzaj pieczywa-placka jest nie tylko dodatkiem do dania ale pełni także funkcję sztućców. Kawałek placka urywa się, wygina w rulon i nabiera się nim porcje dania z sosem. Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie w piekarniku lub na suchej patelni.
CHLEB NAAN CZOSNKOWO-KOLENDROWY JAKO PRZEKĄSKA
Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy nadaje się nie tylko jako dodatek do dań. Dobrze doprawiony czosnkiem, kolendrą i masłem placek świetnie sprawdzi się jako przekąska podana solo lub z ulubionymi sosami (sos miętowy, sos słodki chili, sos mango, sos czosnkowy etc.). Jak każde inne pieczywo także i ten indyjski chlebek najlepiej smakuje gorący i chrupiący zaraz po wyjęciu z piekarnika.INNE ODMIANY NAAN
Na naszej stronie znajdziecie także przepis na inną odmianę naan: Indyjski chleb Naan maślanyPrep Time | 20 minut |
Passive Time | 45 minut |
Servings |
osoby
|
|
Instructions
- Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i odstawiamy na kwadrans aż zaczyn zacznie pracować.
- Do przesianej mąki dodajemy zaczyn, sól, olej i jogurt. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy min. 7 minut, ciasto ma być elastyczne ale nie zbyt rzadkie, w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
- Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na części, rozwałkowujemy na cieniutkie placuszki, posypujemy posiekanym czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 3 min. Ciasto spuchnie i ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy gorącym masłem i posypujemy świeżą kolendrą.
Share this Recipe