Pieczona kukurydza po tajsku to pikantna wersja popularnej przekąski z całej kolby kukurydzy. W klasycznej wersji kukurydza jest tylko solona, czasami dodaje się trochę masła. W wersji tajskiej kukurydza przyprawiona jest pastą z bazylii, kruszoną papryczką chili, masłem i solą. Po krótkim gotowaniu kolby kukurydzy smaruje się przyprawami się a następnie piecze w piekarniku. Pieczenie dodaje kukurydzy dodatkowe walory smakowe. Pieczona kukurydza po tajsku najlepiej smakuje podana z limonką i świeżymi ziołami.
Prep Time | 35 minut |
Servings |
kolby
|
Ingredients
- 2 kolby kukurydzy
- sól
Pasta przyprawowa:
- 2 łyżki masła w wersji wegańskiej zastąpić olejem
- 2 łyżki pasty z bazyli tajskiej
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej
Do padania:
- kilka plasterków limonki
- świeże zioła bazylia, kolendra, mięta
Ingredients
Pasta przyprawowa:
Do padania:
|
Instructions
- Kukurydzę obgotowujemy w wodzie z solą ok. 15 min. Wyjmujemy z wody, osuszamy.
- Masło mieszamy z pastą z bazylii, chilli i szczyptą solą. Uzyskaną pastą smarujemy dokładnie kukurydzę i zapiekamy w 180 stopniach ok. 15 min przekręcając co jakiś czas i polewając wytopionym masłem.
Share this Recipe