Grillowany kurczak po koreańsku to super proste i super smaczne danie grillowe. "Po koreańsku" ponieważ taki rodzaj marynaty czyli sos sojowy z cukrem (w stosunku od 2:1 do nawet 1:1) jest popularny w Korei, używany chociażby w słynnej grillowanej wołowinie Pulgogi. Danie to smakuje najlepiej wykonane z filetów z udek z kurczaka, niemal tak samo dobrze z polędwiczek ale piersi kurczaka też się nadadzą. Można oczywiście także użyć każdego z tych mięs po trochu.
ŚWIETNE DLA DZIECI
Podstawowa marynata z sosu sojowego i cukru jest banalnie prosta ale sprawdza się bezbłędnie. Jej słono-słodki smak bardzo odpowiada dzieciom, skuteczność 90% (wiadomo zawsze trafi się ktoś o "specjalnym" guście). To proste danie przygotowuję praktycznie na każdym spotkaniu grillowym. Najczęściej kiedy podchodzę do stołu po pracy przy grillu zostają dla mnie już tylko kiełbaski i kaszanka :). Oczywiście marynatę można wzbogacać czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym etc. jednak wersja najprostsza jest także bardzo dobra.DLA DOROSŁYCH WERSJA HOT
Grillowany kurczak po koreańsku może być także wykonany w wersji pikantnej z dodatkiem 2-5 łyżek koreańskiej pasty chili gochujang. Wersja z 5 łyżkami to już danie dla twardzieli. Jeżeli w imprezie uczestniczą dzieci warto jest zrobić cześć kurczaka w wersji łagodnej i część w wersji ostrej. Danie świetnie smakuje z ryżem japońskim i kimchi z kapusty pekińskiej (zob. przepis na kimchi). Oczywiście w plenerze równie dobrze jako dodatek sprawdzi się przypieczony chleb z masłem czosnkowym.Prep Time | 20 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g filetów z udek kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
Marynata:
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki cukru
- 2-5 łyżek koreańskiej pasty chili Gochujang (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie), wyciśniętego
- 1-2 cm świeżego imbiru (opcjonalnie), startego na tarce lub posiekanego
Dodatki:
- kimchi z kapusty
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatki:
|
Instructions
- Polędwiczki oczyszczamy z błon, z filetów z udek odcinamy duży płat tłuszczu (jeżeli występuje). Jeżeli używamy piersi kurczaka tniemy w kawałki podobne do polędwiczek.
- Polędwiczki (piersi) grillujemy na grillu lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony aż się ładnie zarumienia. Pod koniec grilowania lekko polewamy kurczaka pozostałą marynatą i czekamy jeszcze chwilę aż się skarmelizuje. Udka kurczaka wymagają nieco dłuższego grillowania przynajmniej 5-6 minut z każdej strony.
Share this Recipe