Mule w zielonym curry to klasycznie wykonane tajskie curry, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Owoce morza w głębokim sosie z mleka kokosowego, zieloną pastą curry, sosem rybnym i cukrem palmowym. Serwowane ze sporą ilością świeżej kolendry. Potrawa lekko pikantna (choć ostrość można regulować wg, gustu) w gęstym kokosowym sosie o niepowtarzalnym aromacie tajskich przypraw i idealnie zbalansowanym słodko-słonym smaku. Idealnie smakują z dodatkiem gotowanego ryżu jaśminowego.
Mule w zielonym curry to przepis uniwersalny, pasujący do wszelkiego rodzaju owoców morza. Zamiast omułków w skorupach możemy zastosować krewetki, małże bez muszli, ośmiorniczki, filet rybny etc.
Mule w zielonym curry to przepis uniwersalny, pasujący do wszelkiego rodzaju owoców morza. Zamiast omułków w skorupach możemy zastosować krewetki, małże bez muszli, ośmiorniczki, filet rybny etc.
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 kg muli (świeże mule są zamknięte)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka pasty curry zielonej lub więcej według gustu
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki cukru palmowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- pęczek świeżej kolendry
- kilka ćwiartek limonki
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- W woku lub rondlu podgrzewamy łyżkę mleka kokosowego aż zrobi się śmietanka. Na śmietance rozpuszczamy pastę curry i dodajemy czosnek, imbir, pastę z trawy, cukier, sos rybny i pastę z tamaryndowca.
Share this Recipe