Przejdź do treści

Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)
Brukselki z patelni po tajsku to warzywne danie fusion z wpływami kuchni tajskiej i japońskiej. Bardzo proste do wykonania, błyskawiczne i bardzo smaczne danie z samych zdrowych składników. Brukselki z patelni możemy zaserwować jako lekką przekąskę, jarzynkę do dania głównego lub składnik kilkudaniowego posiłku w stylu chińskim. Magda serwuje smażone brukselki na ostro posypane sporą ilością (1 łyżka) japońskiej przyprawy 7 smaków (jej głównym składnikiem jest mielone chili). Oczywiście dodatek ten może być zredukowany według gustu w celu uzyskania optymalnej ostrości.

WERSJA WEGE

Danie bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Sos rybny - jedyny składnik zwierzęcy wystarczy zastąpić sosem sojowym.
Votes: 8
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
Prep Time 10 minut
Cook Time 10 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Prep Time 10 minut
Cook Time 10 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Votes: 8
Rating: 4.88
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Brukselkę kroimy na pół, większe sztuki w ćwiartki. Na oleju podgrzewamy 1 łyżkę cukru i dodajemy brukselkę. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu i dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2-3 minuty i dodajemy posiekaną drobno kolendrę.
  2. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Brukselkę podlewamy sosem i podgrzewamy kolejne 2 minuty. Podajemy posypaną przyprawą 7 smaków. Zjadamy ciepłą. Danie można zaserwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
    Brukselki z patelni po tajsku
Share this Recipe