Przejdź do treści

Tajski bulion curry z makaronem mie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tajski bulion curry z makaronem mie
Tajski bulion curry z makaronem mie to rozgrzewająca zupa doprawiona na ostro tajską czerwoną pastą curry, serwowana z falistym makaronem mie i świeżymi ziołami. Do przygotowania dania niezbędny jest wywar wołowo-drobiowy, który można przygotować z naszego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową lub inną wołowiną.

PYSZNA MIĘSNA WKŁADKA (opcja)

Jeżeli do przygotowania bulionu użyliśmy pręgę wołową, to jej po ugotowaniu zostaje nam kawałek bardzo smacznej gotowanej wołowiny. Warto jest ją pociąć w plasterki i dodać do zupy uzyskując pyszną i pożywną wkładkę mięsną.

WERSJA WEGETARIAŃSKA

Danie można bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 15 minut
Cook Time 4 godziny (bulion)
Servings
osób
Ingredients
Bulion curry:
Dodatki:
Prep Time 15 minut
Cook Time 4 godziny (bulion)
Servings
osób
Ingredients
Bulion curry:
Dodatki:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Przygotowujemy bulion najlepiej wołowo-drobiowy. Możemy skorzystać z tego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową. W wersji wege używamy bulionu warzywnego lub warzywno-grzybowego.
  2. Na 1 łyżeczce oleju sezamowego, na średnim ogniu podsmażamy czosnek, chilli, trawę cytrynową i imbir. Kiedy warzywa zaczną wydzielać piękny aromat dodajemy pastę curry i liście limonki, krótko smażymy.
  3. Dodajemy rosół i zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy oraz sos rybny i gotujemy ok. 10 min.
  4. Makaron mie gotujemy 5 minut, odcedzamy. W miseczkach układamy kluski, kolendrę, pociętą drobno dymkę, sezam i extra plasterki chilli. Opcjonalnie dodajemy plasterki ugotowanej pręgi wołowej. Zalewamy wrzącym bulionem przez sitko, aby odcedzić warzywa i przyprawy. Wcinamy gorące!
    Tajski bulion curry z makaronem mie
Share this Recipe