Zupa kurkumowa z kurczakiem to smaczna i pożywna zupa inspirowana kuchnią tajską. Apetyczny żółty kolor i smak nadaje jej spora porcja kurkumy. Dzięki pożywnym dodatkom takim jak kurczak, ciecierzyca, ziemniaki i mleko kokosowe danie jest bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek.
Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 1 godzina |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju arachidowego do smażenia
- 1 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 6 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1/2 główki czosnku wyciśniętego
- 2 łodyżki trawy cytrynowej
- 3-4 łyżki kurkumy
- 6 szt. liści limonki kaffir
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 szt. ziemniaków
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty sezamowej lub masła orzechowego
Do podania:
- trochę sezamu czarnego
- garść świeżej kolendry
- trochę chili w proszku
Ingredients
Do podania:
|
Instructions
- Piersi kurczaka tniemy w cienkie plasterki, zalewamy zimną wodą i gotujemy w 1,5 l wody ok. 40 min.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Trawę cytrynową rozbijamy tłuczkiem do mięsa i i dodajemy na patelnię. Po ok. 3 minutach dosypujemy kurkumę i mieszamy pastę.
- Pastę wraz z listkami limonki kaffir przekładamy do garnka z kurczakiem. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną cieciorkę. Gotujemy ok. 20 min.
Share this Recipe