Przejdź do treści

Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso (by Magda Klimczak)
Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso to oryginalne danie w stylu fusion z wyraźnym wpływem kuchni japońskiej. Duże macki ośmiornicy doprawione na ostro japońską przyprawą 7 smaków (japońskie chili z przyprawami) i smażone na oleju z esencją z papryczek chili. Ta bardzo ostra ośmiornica serwowana jest na znanym z rodzimych dań pure ziemniaczanym doprawionym japońską pasta miso. Końcowy efekt to smaczne i zdrowe danie o oryginalnym wyglądzie.
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Prep Time 20 minut
Cook Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki blendujemy z pastą miso i masłem na pure.
  2. Olej rozgrzewamy w woku, dodajemy delikatnie rozgniecione papryczki chilli. Smażymy kilka minut, następnie wyjmujemy papryczki, olej jest pikantny i aromatyczny.
  3. Macki ośmiornicy posypujemy przyprawą 7 smaków. Na przygotowany olej wrzucamy czosnek i ośmiornicę i smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty.
    Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso
  4. Ośmiornicę podajemy posypaną sezamem z pure ziemniaczanym i usmażonymi papryczkami (dla dekoracji choć najtwardsi z najtwardszych mogą skosztować:). Pycha!
    Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso
Share this Recipe