Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso (by Magda Klimczak)
Pikantna ośmiornica z pure ziemniaczanym z miso to oryginalne danie w stylu fusion z wyraźnym wpływem kuchni japońskiej. Duże macki ośmiornicy doprawione na ostro japońską przyprawą 7 smaków (japońskie chili z przyprawami) i smażone na oleju z esencją z papryczek chili. Ta bardzo ostra ośmiornica serwowana jest na znanym z rodzimych dań pure ziemniaczanym doprawionym japońską pasta miso. Końcowy efekt to smaczne i zdrowe danie o oryginalnym wyglądzie.
Prep Time | 20 minut |
Cook Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g ośmiornicy najlepiej duże macki w całości
- 700 g ziemniaków
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 7 szt. papryczek chili suszonych
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków
- 1 łyżka sezamu białego
Ingredients
|
Instructions
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki blendujemy z pastą miso i masłem na pure.
- Olej rozgrzewamy w woku, dodajemy delikatnie rozgniecione papryczki chilli. Smażymy kilka minut, następnie wyjmujemy papryczki, olej jest pikantny i aromatyczny.
Share this Recipe