Zielony wegetariański stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka - smażone z mieszaniem zielone warzywa z sosem. Danie błyskawiczne, bardzo łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Użyte przez Magdę 2 sosy niewegetariańskie (ostrygowy i rybny) łatwo zastąpić, w składzie podajemy także wersję wegetariańską / wegańską. Zielony wegetariański stir-fry serwujemy jako samodzielne danie wegetariańskie z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Zielony wegetariański stir-fry - zdrowo usmażony
Stir-fry czyli smażenie z mieszaniem jest rdzenną chińską techniką smażenia. Do jej wykonania niezbędny jest wok ze stali węglowej i duży gaz (najlepszy jest specjalny palnik ale duży palnik domowy też się sprawdza). Danie stri-fry wykonuję się zazwyczaj w następujący sposób. Mięso (jeżeli występuje) tnie się na małe kawałki (plasterki, paski, kostki), następnie marynuje w sosie sojowym z dodatkami. Warzywa tnie się na kawałki podobnej wielkości co mięso. Następnie na 1-2 łyżkach oleju, na mocno rozgrzanym woku smaży się mięso. Mięso podczas smażenia mieszamy, robiąc krótkie przerwy (wtedy mięso trochę się przypiecze). Tak samo smażymy warzywa, następnie łączymy je z mięsem i dodajemy sos przyprawowy. Cały proces smażenia trwa zazwyczaj poniżej 5 minut. Tak przygotowane danie jest smaczne i świeże, niskokaloryczne i zachowuje większość składników odżywczych. W technice stir-fry ważne jest użycie odpornego na temperaturę oleju, Chińczycy do tego celu najczęściej używają oleju z orzeszków ziemnych.Stir-fry otwiera drzwi do kreatywności
Opanowując tych kilka prostych zasad techniki stir-fry otrzymujemy wspaniałe narzędzie, umożliwiające nam wykonanie smacznych i zdrowych dań z dowolnych dostępnych składników. Potnij i zamarynuj mięso, potnij warzywa, usmaż i połącz mięso i warzywa i dodaj sos. Największym polem do popisu jest właśnie sos. Eksperymentujcie z sosem: może być go trochę (3-5 łyżek) lub sporo (1/2-1 szklanka, zagęść go wtedy 2-3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej). Może mieć przeróżne smaki: słodki (miód, cukier), słony (sos sojowy, sos rybny), kwaśny (cytryna, ocet), ostry (chili, pieprz) i wszelkie kombinacje tych smaków. Możliwości są nieskończone, w samym moim sklepie dostępnych jest ponad ponad 100 różnych sosów i przypraw. Ja szczególnie polecam mój ulubiony gochujang, może jestem lekko spaczony ale jeżeli dodam 1-2 łyżki tej koreańskiej pasty chili to danie zawsze mi smakuje 🙂Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 5 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 cm świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1 szt. szalotki lub cebulki dymki (bez szczypioru), pociętej w półplasterki
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 200 g broccolini ewentulanie brokuła podzielonego na różyczki
- 100 g fasolki szparagowej z obciętymi końcówkami
- 1/3 pęczka botwinki pociętej w kawałki 0,5cm
Sos:
- 1 łyżeczka sosu rybnego (w wersji wege pominąć)
- 1 łyżka sosu ostrygowego (w wersji wege pominąć)
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli (w wersji wege 2 łyzki)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- trochę chili w proszku ilość według uznania
Do posypania:
- 1/2 pęczka cebuli dymki lub inne świeże zioła
- garść orzeszków ziemnych wyłuskanych i rozgniecionych lub
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Przybory:
- wok ze stali węglowej
Ingredients
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
Przybory:
|
Instructions
- 2 łyżki oleju rozgrzewamy w woku, dodajemy imbir, szalotkę i czosnek. Smażymy mieszając aż warzywa zaczną intensywnie pachnieć.
- Wrzucamy broccolini, botwinkę i zieloną fasolkę. Warzywa smażymy mieszając na dużym ogniu 2-3 minuty.
Share this Recipe