Smażone paczuszki z wieprzowiną i botwinką to kolejny przepis z użyciem papieru ryżowego. Tym razem w papier ryżowy zawijamy smażoną wieprzowinę i młode warzywa a następnie smażymy powstałe paczuszki na chrupiąco (podobnie jak popularne sajgonki). Jak w przypadku każdego smażonego zawijanego dania polecam użycie podwójnej warstwy papieru. Podwójne ciasto na pewno się nie rozerwie, a dodatkowo danie będzie bardziej chrupiące. Do dania zamiast proponowanej smażonej wieprzowiny można użyć dowolnego ulubionego dania mięsnego np. Plastry wieprzowiny na ostro.
Smażone paczuszki z wieprzowiną (z poprzedniego dnia)
Najlepsze przepisy są zawsze wynikiem pewnego zbiegu okoliczności, przypadku, pomyłki. Ten przepis to typowe czyszczenie lodówki, dzień wcześniej przygotowałam chiński przepis z wieprzowiny ze strony KuchnieOrientu i nie dałam rady zjeść całej porcji. Z działki przywiozłam młodą botwinkę, szczypior czosnkowy, rzodkiewki i sałatę. Połączyłam pozostałą z dnia poprzedniego chińską wieprzowinę z warzywami i okazało się, że azjatycka kuchnia wspaniale gra z naszymi rodzimymi nowalijkami. Fuzja orientalnych smaków z młodymi warzywami okazała się absolutną petardą. Czasem warto zrobić porcję więcej, aby poeksperymentować z nią dnia następnego :-). Usmażone paczuszki jemy rękami maczając w pikantnym sosie.Prep Time | 20 minut |
Cook Time | 5 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
paczuszki
|
Ingredients
- 150 g polędwiczki wieprzowej
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 8 szt. papieru ryżowego
Marynata:
- 1 cm świeżego imbiru startego
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Nadzienie:
- listki młodej botwinki
- kilka listków sałaty pociętych w paski
- 2 szt. rzodkiewki pociętej w plasterki
- szczypior cebuli dymki lub szczypior młodego czosnku
- trochę sezamu czarnego
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki cukru
Ingredients
Marynata:
Nadzienie:
Sos:
|
Instructions
- Składniki marynaty łączymy. Mięso kroimy na cienkie plasterki i zanurzamy w marynacie na min. 1 godzinę.
- Wok rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i obsmażamy mięso przez ok. 2 min z każdej strony, dodając pod koniec smażenia połowę marynaty, która błyskawicznie się zredukuje. Wyjmujemy mięso na talerz.
- Wszystkie składniki sosu łączymy i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Studzimy.
- Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na czystej ściereczce lub talerzu. Układamy kolejno: listki botwinki, plasterki rzodkiewki, dymkę, plastry wieprzowiny i posypujemy lekko czarnym sezamem. Boki papieru ryżowego składamy do wewnątrz i owijamy w jeszcze jedną warstwę papieru, aby paczuszki nam się nie rozpadły.
Share this Recipe