Ryż czarny Riceberry to pochodząca z Tajlandii nowa odmiana ryżu będącego krzyżówką ryżu jaśminowego i lokalnego fioletowego ryżu niekleistego. Odmiana ta została stworzona przez Rice Science Center na Uniwersytecie Kasetsart, w procesie 4-letniej restrykcyjne selekcji pod kątem właściwości odżywczych, zdrowotnych, estetycznych i łatwości gotowania. Wynikiem tych prac jest odmiana ryżu o ciemno fioletowej barwie, miękkiej konsystencji i delikatnym smaku. Ryż czarny Riceberry jest jednym z najzdrowszych odmian ryżu, zawiera znaczną ilość antyoksydantów antocyjanów, karotenoidów a także gamma oryzanol i witaminę E. Spożywanie ryżu czarnego zalecane jest przy takich schorzeniach jak cukrzyca, choroby serca, wysoki poziom cholesterolu we krwi, nadciśnienie, otyłość, nowotwory.
Składniki: 100% ryż czarny Riceberry.
Produkcja: Tajlandia.
Gotowanie na parze:
Ryż ten najlepiej gotować na parze tak samo jak ryż kleisty (zob. przepis).
Gotowanie w wodzie:
1. Ryż zalać wodą, na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody.
3. Na dużym ogniu zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 40 min.
4. Po tym okresie ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i następnie trzymać ryż pod przykryciem 5 min. Ryż jest gotowy, możemy podawać go jako dodatek do dań tajskich i chińskich.