Kuchnia azjatycka przepisy – jeśli poszukujesz orientalnych kuchennych inspiracji, zajrzyj na Kuchnieorientu.pl! Znajdziesz tam nie tylko sprawdzone receptury, lecz także oryginalne produkty kuchni tajskiej czy kuchni chińskiej.
Sztuka kulinarna Chin, Tajlandii czy Indii od wielu lat zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Dzięki dostępności egoztycznych produktów, dziś każdy z nas może spróbować samodzielnie przyrządzić ulubione tajskie czy indyjskie potrawy.
Zobacz, jakie dania kuchni azjatyckiej warto ugotować na kolację czy obiad dla najbliższych!
Kuchnia azjatycka – przepisy indyjskie
Szukasz “kuchnia azjatycka przepisy”? Zacznij od prostych, a jednocześnie bardzo efektownych przepisów na dania indyjskie.
Dla początkujących kucharzy świetnym wyborem będzie kurczak po indyjsku – danie pyszne i uniwersalne. Wystarczy pokroić mięso kurczaka na kawałki i usmażyć razem z indyjskimi przyprawami bądź gotową pastą. Dodajemy wybrane dodatki np. paprykę, cebulę, ziemniaki czy dynię. Następnie dolewamy mleko kokosowe bądź robimy sos np. z pomidorów w puszce. Sos możemy zagęścić mielonymi orzechami nerkowca. Podajemy danie z ryżem lub indyjskimi plackami.
Prostym daniem jest też indyjska zupa z soczewicy nazywana dahl. Świetnie rozgrzewa; powstaje na bazie czerwonej soczewicy, przypraw, pomidorów i mleka kokosowego.
Kuchnia chińska dla początkujących
Jeśli interesuje Cię kuchnia azjatycka, przepisy na dania chińskie również sprawdzą się doskonale. Możemy zacząć od przygotowania szybkiego dania z woka. Wybrane mięso marynujemy w marynacie np. z sosu sosjowego, cukru trzcinowego, odrobiny octu oraz przypraw. Powinno być pokrojone na małe kawałki lub w cienkie paseczki. Następnie smażymy je, dorzucamy do woka dodatki (warzywa, grzyby), doprawiamy całość sosami (zobacz np. przepis Wołowina w sosie grzybowym).
Świetnym pomysłem dla rozpoczynających przygodę z gotowaniem będą owoce w cieście. Banany czy ananasy maczamy w dość “luźnym” cieście, możemy też obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Następnie smażymy je w głębokim tłuszczu i polewamy miodem.
Tajskie curry – jak powstaje?
Każdy wielbiciel orientalnej kuchni powinien umieć przygotować klasyczne tajskie curry – zielone, żółte lub czerwone.
Mięso, rybę lub owoce morza smażymy razem z wybraną pastą curry (zobacz np. przepis na czerwone curry z krewetkami). Dodajemy warzywa, grzyby lub egzotyczne owoce i smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dolewamy mleko kokosowe.
Curry podajemy z ryżem, możemy ozdobić je dymką, kolendrą oraz orzechami nerkowca. Doprawiamy limonką i sosem rybnym.
“Kuchnia azjatycka przepisy” – szukając takich informacji, zajrzyj na Kuchnieorientu.pl. Znajdziesz tam sprawdzone receptury i oryginalne egzotyczne produkty.