Indyjska zupa z soczewicy to doskonały pomysł na rozgrzewające danie w stylu orientalnym. Jest niezwykle popularna w Indiach, gdzie wyjątkowo często sięga się po różne rośliny strączkowe.
Dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw zupa ma niepowtarzalny charakter. Jednocześnie jest prosta do przygotowania – poradzi z nią sobie kucharz amator.
Zobacz, jak powstaje wyborna zupa indyjska!
Indyjska zupa z soczewicy – pyszna klasyka
Indyjska zupa z soczewicy to niezwykle popularna azjatycka potrawa. Hinduskie jedzenie bardzo często bazuje na roślinach strączkowych. Szczególnie cenione są: fasola, groch, cieciorka oraz soczewica.
Powstają z nich gęste zupy, aromatyczne sosy, czy też smakowite pasty. Z warzyw strączkowych robi się również mąki, służące później do przygotowania typowych indyjskich placków bądź pierożków.
Klasyczna indyjska zupa z soczewicy nazywa się dahl. Powstaje najczęściej z czerwonej soczewicy, znajdziemy w niej również cebulę oraz pomidory (możemy użyć tych w puszce). Nieodłącznym składnikiem jest mleko kokosowe, używane w tym przypadku w dużej ilości. Koniecznie dodać musimy sporo wyrazistych azjatyckich przypraw – wiele z nich znajdziesz na stronie Kuchnie Orientu, w dziale kuchnia indyjska.
Soczewica wykorzystywana jest też do przygotowania wybornych dań z warzywami – zobacz przepis “soczewica z warzywami“.
Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie dania, sięgnij np. po gotowe curry z fasoli indyjskiej Tadka Dal.
Inne zupy w stylu indyjskim
Indyjska zupa z soczewicy to jedna z wielu ciekawych propozycji, jeśli chodzi o indyjskie zupy.
Wielbiciele warzyw z pewnością powinni skosztować wspaniałych zup – kremów. Powstają one najczęściej z takich warzyw jak ziemniaki, pomidory, bataty, marchewka czy dynia. Znajdziemy w nich również mnóstwo aromatycznych przypraw: czosnku, imbiru, kolendry, kurkumy, kuminu, czarnuszki. Pikantny smak łagodzi dodatek w postaci delikatnego mleka kokosowego.
Kuchnia indyjska to także zupy na bazie mięsa i owoców morza. Wybrane dodatki podsmaża się na patelni razem z przyprawami, następnie zalewa bulionem, a na koniec dodaje mleko kokosowe. Popularne są też różne warianty zupy pomidorowej.
Indyjska zupa z soczewicy to świetna propozycja na rozgrzewającą kolację czy obiad. Warto spróbować też innych dań na bazie roślin strączkowych – kotlecików, placków czy past.