Przejdź do treści

Hinduskie jedzenie: kolorowe, aromatyczne, doskonale doprawione

  • przez

Hinduskie jedzenieHinduskie jedzenie jest jedyne w swoim rodzaju. Nie da się podrobić tego wyjątkowego smaku i aromatu. A to wszystko za sprawą ogromnej ilości charakterystycznych przypraw, dzięki którym dania są wyraziste, barwne i po prostu… pyszne!

Kuchnia Indii to przede wszystkim mięsa, ryby i owoce morza w głębokich, gęstych sosach. To także wyśmienite indyjskie placki, duszone warzywa, sycące zupy oraz chrupiące przekąski.

Sprawdź, jakie indyjskie produkty dostaniesz w naszym sklepie w dziale “kuchnia indyjska” – i przygotuj samodzielnie aromatyczne curry lub zupę krem.

Hinduskie jedzenie – czy wiesz, z czego słynie?

Hinduskie jedzenie wyróżnia się przede wszystkim wyrazistością. Zawdzięcza ją dużej ilości specyficznych przypraw. Są to m.in. kolendra, cynamon, imbir, czosnek, kurkuma, kumin, chili czy tamarynd. Niektóre z przypraw pełnią jednocześnie funkcję naturalnych barwników – nic więc dziwnego, że dania są barwne i przyciągają wzrok.

Wśród najlepiej znanych indyjskich dań wymienić możemy potrawy z kurczaka np. curry, czyli kawałki mięsa podane w głębokim, gęstym sosie. Do tego typu dania podaje się chlebki indyjskie, którymi możemy nabierać pyszny sos. Mięso (a także ryby, owoce morza czy warzywa) serwowane są w bardzo różnorodnych wersjach. Niektóre sosy są niezwykle ostre, inne – łagodne – bazują na mielonych orzechach nerkowca czy migdałach oraz mleku kokosowym i śmietanie.

Nie sposób zapomnieć też o takim daniu jak kurczak tandoori. Delikatne mięso drobiowe zostaje zamarynowane (kup gotową pastę tandoori), a następnie upieczone w specjalnym piecu, zachowując niesamowitą soczystość (zobacz dokładnie, jak powstaje indyjski kurczak Tandoori).

Poznaj hinduskie zupy

Chociaż hinduskie jedzenie najczęściej kojarzy nam się z mięsem czy kalmarami podawanymi w głębokich sosach, warto poznać też inne oblicze tej wyjątkowej kuchni.

Ciekawą propozycją są zupy. Zupa indyjska zwykle jest rozgrzewająca i sycąca. Często bazuje na niedrogich warzywach (ziemniaki, kalafior, cebula, marchew, kapusta, dynia), z których przyrządza się aromatyczne kremy (sprawdź np. zupa krem z dyni po indyjsku). Popularne są też zupy z warzyw strączkowych: fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy.

Hinduskie jedzenie to prawdziwe bogactwo dań – zarówno wyszukanych, jak i tych najprostszych. Warto wypróbować je we własnej kuchni!