Przejdź do treści

Przepisy kuchni chińskiej: poznaj najlepsze z nich i zaplanuj orientalną ucztę!

  • przez

Przepisy kuchni chińskiejPrzepisy kuchni chińskiej w wielu przypadkach są proste i szybkie do przygotowania. Warto spróbować samodzielnie ugotować takie przysmaki jak kurczak curry z ananasem czy chrupiące sajgonki.

Bazą będą dobrej jakości składniki – te egzotyczne znajdziesz na Kuchnieorientu.pl w dziale kuchnia chińska. Na naszej stronie wyszukasz też wiele praktycznych porad i receptur.

Poznaj kuchnie orientu i przygotuj dla rodziny lub znajomych azjatycką ucztę!

Przepisy kuchni chińskiej – mięsa, ryby, owoce morza

Przepisy kuchni chińskiej to w dużej mierze receptury na pyszne dania z woka. W tym charakterystycznym naczyniu smażymy kawałki mięsa (zwykle drób lub wieprzowina) z przyprawami, potem dorzucamy inne dodatki (warzywa, grzyby). W końcu dodajemy odpowiedni sos, pełen chińskich przypraw. Pamiętajmy, by korzystać z dobrej jakości naczynia jak np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.

Kuchnia azjatycka słynie także z kawałków mięs, ryb, lub owoców morza zanurzonych w cieście i smażonych w głębokim tłuszczu. Takie chrupiące przekąski podaje się z reguły z pikantnymi sosami. W kuchni chińskiej nie brakuje też przepisów na wyśmienite, soczyste mięsa z grilla oraz wyraziście doprawione podroby.

Dania z makaronem lub ryżem oraz zupy

W kuchni chińskiej ryż oraz makaron (pszenny, ryżowy czy sojowy) odgrywają ogromnie ważną rolę. Stanowią dodatek do dania, bądź też jego bazę. Smaży się je w woku z najróżniejszymi dodatkami (zobacz np. makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem).

Makarony lub ryż często dodaje się do chińskich zup. Wiele z nich bazuje na orientalnej wersji rosołu (zobacz “rosół chiński“). Popularne są również zupy kremy np. z kukurydzy. Zupy zwykle są dość treściwe, często znajdziemy w nich kawałki mięsa, krewetki, tofu.

Przekąski, warzywa i desery

Opisując przepisy kuchni chińskiej, nie można zapomnieć o słynnych sajgonkach oraz innych przekąskach. Doskonałe są również gotowane na parze chińskie pierożki, nadziewane mięsem, owocami morza, warzywami czy grzybami. Możemy zamiast pierożków wybrać drożdżowe bułeczki, z nadzieniem lub bez.

Wegetarianie nie mają na co narzekać – wiele chińskich dań bazuje na warzywach. Szczególnie popularne są: kapusta pekińska, papryka, por, marchewka, fasolka czy dymka. W nurt “wege” wpisują się też wyśmienite desery – smażone owoce w kokosowym cieście.

Przepisy kuchni chińskiej są niezwykle atrakcyjne i różnorodne. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie: wegetarianin, miłośnik mięsa, wielbiciel ostrych smaków i zwolennik łagodnych kremów.