Przejdź do treści

Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego to ciekawa propozycja orientalnego śniadania. Owsianka z ryżu, czyli congee, znana ostatnio także pod polskim neologizmem "ryżowianka" to danie śniadaniowe bardzo popularne w Chinach i innych krajach Azji wschodniej i południowo-wschodniej. Wspólną cechą congee jest łatwość przygotowania i lekkostrawność, w większości wypadków "ryżowianki" przygotowuje się ryżu długo gotowanego w wodzie (aż do rozgotowania). Nasza propozycja to wegetariańskie congee z płatków ryżowych gotowanych w mleku kokosowym z dodatkiem smacznych i odżywczych dodatków: kurkumy (nadaje daniu apetyczny żółty kolor), banana, pistacji, sezamu i nasion chia. Jeżeli nie macie pod ręką tych 3 ostatnich składników (pistacje, sezam, chia) to dodajcie coś innego: ziarna słonecznika, pestki dyni, żurawinę, dowolne orzechy lub co wam fantazja podpowie. I jeszcze kilka słów na temat płatków ryżowych, jest to ciekawy indyjski produkt obecnie dosyć popularny w Polsce, są to zmiażdżone (młotkowane) ziarna ryżu, które łatwo się rozgotowują i dlatego idealnie nadają się na ryżowianki / congee.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Prep Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe z płatkami ryżowymi i gotujemy 12-15 min.
  2. Dodajemy kurkumę w proszku, miód i banana.
  3. Banana rozdrabniamy widelcem, lub całość miksujemy. Podajemy z posiekanymi pistacjami i nasionami chia, lekko posypane czarnym sezamem. Pycha!
    Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia 1
Share this Recipe