Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego to ciekawa propozycja orientalnego śniadania. Owsianka z ryżu, czyli congee, znana ostatnio także pod polskim neologizmem "ryżowianka" to danie śniadaniowe bardzo popularne w Chinach i innych krajach Azji wschodniej i południowo-wschodniej. Wspólną cechą congee jest łatwość przygotowania i lekkostrawność, w większości wypadków "ryżowianki" przygotowuje się ryżu długo gotowanego w wodzie (aż do rozgotowania). Nasza propozycja to wegetariańskie congee z płatków ryżowych gotowanych w mleku kokosowym z dodatkiem smacznych i odżywczych dodatków: kurkumy (nadaje daniu apetyczny żółty kolor), banana, pistacji, sezamu i nasion chia. Jeżeli nie macie pod ręką tych 3 ostatnich składników (pistacje, sezam, chia) to dodajcie coś innego: ziarna słonecznika, pestki dyni, żurawinę, dowolne orzechy lub co wam fantazja podpowie. I jeszcze kilka słów na temat płatków ryżowych, jest to ciekawy indyjski produkt obecnie dosyć popularny w Polsce, są to zmiażdżone (młotkowane) ziarna ryżu, które łatwo się rozgotowują i dlatego idealnie nadają się na ryżowianki / congee.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyzka miodu w wersji wegańskiej zastapić syropem z agawy lub klonowym
- 1 łyżka kurkumy
- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1 szt. banana
- 1 łyżka nasion chia
- garść pistacji
- łyżeczka sezamu czarnego
Ingredients
|
Share this Recipe