Chińskie dania z kurczaka to klasyka gatunku, jeśli chodzi o kuchnię azjatycką. Każdy, kto choć trochę interesuje się potrawami orientalnymi, powinien potrafić przyrządzić kurczaka z makaronem ryżowym czy w sosie słodko-kwaśnym.
Połączenie delikatnego drobiowego mięsa z wyrazistymi przyprawami i chińskimi sosami to strzał w dziesiątkę. Co więcej, takie dania są proste do przygotowania i szybkie. Zobacz, w jaki sposób zaserwować kurczaka, by Twoi goście poczuli prawdziwy smak orientu!
Chińskie dania z kurczaka – mięso z woka
Chińskie dania z kurczaka kojarzą nam się przede wszystkim z mięsem smażonym w woku. Ten specyficzny sposób smażenia sprawia, że mięso jest niezwykle chrupiące, a jednocześnie pozostaje miękkie i soczyste w środku.
Jeśli zależy nam na dobrym efekcie kulinarnych zmagań, zainwestujmy w odpowiedni sprzęt np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej. Smażymy w nim mięso razem z wybranymi dodatkami – warzywami, owocami czy grzybami. Dopełnieniem całości jest dopasowany do naszych upodobań sos oraz marynata, w której dobrze jest przed smażeniem zamarynować mięso. Zwykle do jej przygotowania używamy sosu sojowego, wina ryżowego, octu ryżowego, miodu, czosnku oraz imbiru.
Kurczak w cieście lub… z grilla!
Jeśli znudził nam się już kurczak słodko-kwaśny czy kurczak w pięciu smakach, wypróbujmy przepisy na kurczaka w cieście (zobacz np. kurczak cytrynowy). Możemy zdecydować się na delikatne ciasto naleśnikowe, chrupiące ciasto z mąki kukurydzianej, czy też aromatyczną panierkę przygotowaną z wiórków kokosowych.
Wpisując w wyszukiwarkę “kurczak po chińsku przepisy“, znajdziemy też ciekawe pomysły na… dania z grilla. To proste i szybkie rozwiązanie – wybrane mięso należy tylko zamarynować w azjatyckich sosach i przyprawach (zobacz przepis na grillowane piersi kurczaka na ostro).
Kurczak z chińskim makaronem
W kuchni chińskiej nie może zabraknąć dań z dodatkiem makaronu ryżowego (kup makaron ryżowy vermicelli), sojowego czy pszennego. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie kurczaka z makaronem w woku – odpowiednio przygotowany wcześniej makaron wrzucamy do woka, kiedy mięso jest już usmażone.
Lżejszym sposobem na zaserwowanie kurczaka z makaronem będzie przygotowanie sałatki. Sałatka z makaronem sojowym bądź ryżowym może być podana także na zimno. Dodajemy do niej warzywa np. paprykę, pora, marchewkę, kapustę.
Chińskie dania z kurczakiem to niezawodny sposób na przygotowanie wyśmienitej orientalnej uczty. Wystarczy dobrej jakości mięso, a także egzotyczne dodatki – sosy, przyprawy, makarony.