Japońskie potrawy są coraz lepiej znane i coraz chętniej przygotowujemy je we własnych domach. Mowa tu nie tylko o słynnym sushi, lecz również o takich daniach jak bulion dashi lub mięsa w sosie teryiaki.
Dzięki dostępności takich produktów jak bulion dashi w proszku, grzyby shitake czy suszone wodorosty każdy z nas może wyruszyć w kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni. Warto pamiętać, że kuchnia japońska jest nie tylko pyszna i egzotyczna, ale również zdrowa i świetnie zbilansowana.
Zobacz, co jada się w Japonii i dlaczego warto samodzielnie przygotować te dania!
Japońskie potrawy – pełna harmonia
Japońskie potrawy są wyjątkowo zdrowe. Posiłki bazują na rybach i owocach morza, wodorostach, jajkach i surowych bądź fermentowanych warzywach.
Co więcej, są one niezwykle różnorodne i zarazem harmonijne. Porcje zazwyczaj są niewielkie, za to jeden posiłek składa się z wielu różnych elementów. Prawie zawsze podaje się do niego zupę oraz nieco ryżu, warzywa też są obowiązkowym składnikiem.
Wszystko to sprawia, że japońskie jedzenie jest doskonałą propozycję dla osób dbających o swoje zdrowie oraz zrównoważoną dietę.
Japońskie potrawy bazowe
Japońskie posiłki często skomponowane są z kilku mniejszych dań, bądź też powstają na bazie podstawowych przepisów. Jednym z nich jest zupa miso, przygotowywana ze specjalnej pasty miso, produkowanej ze sfermentowanej soi, soli i drożdży. Ważnym elementem kuchni japońskiej jest bulion dashi, gotowany na bazie ryb oraz wodorostów – możemy przygotować go także korzystając z bulionu w proszku.
Trudno też sobie wyobrazić japońską sztukę kulinarną bez wszechobecnego ryżu oraz najróżniejszych makaronów, serwowanych w ramach dodatku bądź jako osobne dania.
Znane japońskie potrawy
Jeśli chodzi o ryby i owoce morza, na pewno wśród znanych japońskich potraw należy wymienić sushi i sashimi. Dzięki dostępności egzotycznych produktów możemy przygotować je samodzielnie w domu – sprawdź przepis na futomaki.
Warto spróbować potrawy bazującej na bulionie dashi – możemy do niego dodać tofu lub rybę (zobacz bulion rybny dashi z filetami z dorsza). Podobne dodatki możemy zastosować w przypadku zupy miso.
Koniecznie skosztować trzeba pysznych przekąsek w tempurze, czyli maczanych w specjalnym cieście i smażonych w głębokim tłuszczu. W ten sposób przygotujemy chrupiące i smakowite krewetki oraz warzywa.
Warto pamiętać, że kuchnia japońska to także soczyste mięsa z grilla, podawane np. ze słodkim sosem teryiaki.
Japońskie potrawy są niezwykle różnorodne, więc każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Wypróbujmy oryginalne egzotyczne produkty, które znajdziemy w sklepach z żywnością orientalną.