Indyjskie curry z krewetek i mango to błyskawiczne do wykonania danie w głębokim sosie. Chrupiące krewetki tygrysie ze słodko-kwaśnym mango doprawione aromatycznymi indyjskimi przyprawami. Wszystko to w głębokim, gęstym sosie z mleka kokosowego. Danie bardzo łatwe do wykonania, smaczne i pożywne. Jak wszystkie dania curry doskonale smakuje w połączeniu z indyjskim ryżem basmati lub indyjskim pieczywem.
INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK I MANGO W WERSJI NISKOKALORYCZNEJ
Danie możemy wykonać na bazie mleka kokosowego lub wody. Wersja z mlekiem kokosowym jest bardziej pożywna, sos jest gęstszy i ma dodatkowy kokosowy aromat. Wersja na wodzie jest równie smaczna choć sos jest nieco mniej treściwy. Jego niewątpliwą zaletą jest niższa wartość kaloryczna (200 ml mleka kokosowego dodaje daniu 450 kcal).Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g krewetek Black Tiger surowych, obranych
- 1 szt. mango (może być z puszki), pokrojone w kostkę
- 1 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w półplasterki
- 200 ml mleka kokosowego lub wody
- 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
- sól do smaku
- 3 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- garść świeżej kolendry do posypania
Przyprawy do pasty:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki gorczycy brązowej
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżka wody
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Przyprawy do pasty:
Dodatek:
|
Instructions
- Wsypać posiekaną dymkę, wlać sok z limonki, doprawić do smaku solą i wymieszać.
Share this Recipe