Przejdź do treści

Curry z wątróbki ze Sri Lanki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Curry z wątróbki ze Sri Lanki
Curry z wątróbki to danie w głębokim sosie rodem ze Sri Lanki, pikantne i lekko słodkawe. Kuchnią Sri Lanki rządzi curry z ryżem przyrządzane w różnych wariantach smakowych od bardzo pikantnych po łagodne i słodkie. Serwuje się je również z przeróżnymi dodatkami ale podstawą curry są przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, chili, curry i liście pandanu. Nieodzownym składnikiem na Sri Lance jest mleko kokosowe. Nadaje ono daniu pożywności i delikatny kokosowy smak, dodatkowo łagodzi nieco pikantność papryczek chili.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatek:
Prep Time 20 minut
Servings
osoby
Ingredients
Dodatek:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Wątróbkę wypłukać w zimnej wodzie, oczyścić z żyłek i pokroić w cieniutkie paseczki.
    Curry z wątróbki ze Sri Lanki
  2. Do woka wlać olej i podgrzać do niezbyt wysokiej temperatury, wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty mieszając aby nie dopuścić do przypalenia.
  3. Następnie zwiększyć nieco płomień, wrzucić kawałki wątróbki i smażyć aż mięso zblednie.
    Curry z wątróbki ze Sri Lanki
  4. Dodać pastę curry, chili, cukier i wymieszać.
  5. Po chwili wlać bulion oraz mleko kokosowe. Wymieszać dokładnie aby wszystkie składniki uległy połączeniu. Doprowadzić potrawę do wrzenia i podawać z dodatkiem ryżu.
    Curry z wątróbki ze Sri Lanki
Share this Recipe